Chciałbym poznać Wasza opinię na następującą kwestie.
Znajoma się pośpieszyła i rozliczyła się sama przez internet pod koniec stycznia. Teraz stwierdziła jednak że wolałaby się rozliczyć wspólnie z mężem (emerytowany policjant). Mąż się jeszcze nie zdążył rozliczyć.
I teraz chciałbym się upewnić co do takiej możliwości. Zaproponowałem jej w związku z tym że ona już się rozliczyła a mąż nie, żeby złożyła korektę swojego zeznania dopisując w nim męża jako małżonka i jako przyczynę podać "nieuwzględnienie dochodów małżonka". Czy jest to poprawne rozwiązanie i czy skarbówka może się do czegoś doczepić? A może macie jakieś inne propozycje w tej kwestii? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Wirus
Korekta zeznania a wspólne rozliczenie
Re: Korekta zeznania a wspólne rozliczenie
Można to zrobić , ale tylko do 30 IV - gdy minie ten termin nie można zrobić korekty polegającej na zmianie z rozliczenia indywidualnego na wspólne - więc jeżeli rozliczenie jest " na bieżąco" czyli dotyczy 2013 to wg mnie można korygować.
Tak można to zrobić do 30 kwietnia tego roku i należy wypełnić powód korekty.
Wirus pisze: Chciałbym poznać Wasza opinię na następującą kwestie.
Co do zasady to tak jak pisze Czech i snykwa.
Wg mnie jednak uzasadnienie korekty lepiej by było tak; .
Korekta rozliczenia rocznego za rok 2013 -zmiana sposobu rozliczenia PIT-37 - z podatnik indywidualnie
na rozliczenie preferencyjne - PIT-37 małżonkowie wniosek wspólny./coś w tym sensie/.
Ale to tak sobie :)).
Co do zasady to tak jak pisze Czech i snykwa.
Wg mnie jednak uzasadnienie korekty lepiej by było tak; .
Korekta rozliczenia rocznego za rok 2013 -zmiana sposobu rozliczenia PIT-37 - z podatnik indywidualnie
na rozliczenie preferencyjne - PIT-37 małżonkowie wniosek wspólny./coś w tym sensie/.
Ale to tak sobie :)).
Oczywiście trzeba podać dlaczego złożyło się korektę a ten sposób, który napisałeś jest najlepszym wyjaśnieniem.
dzięki wszystkim za odpowiedź.
Oczywiście powód w zeznaniu podałbym bardziej precyzyjny. Ten który napisałem wyżej był takim na szybko ;) aby przedstawić problem.
Już wszystko wiem, dzięki.
Oczywiście powód w zeznaniu podałbym bardziej precyzyjny. Ten który napisałem wyżej był takim na szybko ;) aby przedstawić problem.
Już wszystko wiem, dzięki.