Ulga na dziecko a zameldowanie
Ulga na dziecko a zameldowanie
Żyję w związku bez ślubu z moją partnerką, mamy dziecko, lecz moje zameldowanie jest inne niż partnerki i dziecka. Czy ja mogę odliczyć ulgę na dziecko?
Re: Ulga na dziecko a zameldowanie
nie liczy się adres zameldowania tylko zamieszkania
A czym to się różni? - jest to gdzieś wpisane w papiery adres zamieszkania?. Partnerka ma swój dom i ja też mam dom z rodzicami. Większość czasu mieszkam z partnerką, ale jak lepiej mi jest dojechać do pracy z domu swojego to czasem tam też pomieszkuję. W takiej sytuacji mogę rozliczyć?
.......W takiej sytuacji mogę rozliczyć?
Możesz odliczyć sobie ulgę prorodzinną o ile wykonujesz władzę rodzicielską /łożysz na utrzymanie, opiekujesz się dzieckiem itd./.
Przy jednym dziecku obowiązuje limit dochodów 56 000 zł /nie jesteście małżeństwem/,
w przypadku gdyby jedno z Was przekroczyło ten limit to drugie /o ile ma < 56000/ może sobie odliczyć.
Możesz odliczyć sobie ulgę prorodzinną o ile wykonujesz władzę rodzicielską /łożysz na utrzymanie, opiekujesz się dzieckiem itd./.
Przy jednym dziecku obowiązuje limit dochodów 56 000 zł /nie jesteście małżeństwem/,
w przypadku gdyby jedno z Was przekroczyło ten limit to drugie /o ile ma < 56000/ może sobie odliczyć.
Na utrzymanie dziecka łożę i się nim opiekuję czyli mogę odliczyć dziękuję za poświęcony mi czas i wyjaśnienie.
pozdrawiam
pozdrawiam