PIT-O ulga internetowa 2013 - co zaznaczyć

Max_99

PIT-O ulga internetowa 2013 - co zaznaczyć

Post autor: Max_99 »

Witam
Nie rozumiem, co miał na myśli twórca pozycji 23. i 24. z kwadratami 1. i 2. do zaznaczenia w PIT-O :/
Cyt: _Podatnik korzystał z ulgi internetowej w rozliczeniach: 1. ZA ROK UBIEGŁY, 2. za rok (lata) poprzedzający(e) rok ubiegły_.

Przecież rozliczenie ZA ROK UBIEGŁY, to jest to, które właśnie robię... :0

Ja, jako podatnik, korzystałem z ulgi internetowej przez wszystkie ostatnie lata, więc w tym roku odpis już mi nie przysługuje i rozumiem, że w pozycji 23./kw.1.2 nic nie zaczam, a może mam zaznaczć kw.2.? No i oczywiście pozycja 25.=0.

Żona, jako małżonek, korzysta z ulgi internetowej pierwszy raz w życiu (faktury za internet za 2013 rok przychodziły na nią). Co mam zaznaczyć w poz. 24.: kwadrat 1., 2., czy żaden? Poz. 26.=wpisuję sumę wydatków na internet.

Proszę o pomoc i pozdrawiam

/Noż kurde, to jest Polska właśnie.../

Bartek

Re: PIT-O ulga internetowa 2013 - co zaznaczyć

Post autor: Bartek »

Hmm ja bym zrobił tak:

zaznaczył w poz 23 oba kwadraty,w 25 wpisał 0 lub zostawił puste (bo puste=0),a w 26 wpisał cały wydatek. Tak będzie najbardziej "szczerze i zgodnie z prawdą", ale chętnie poznam zdanie innych :)

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

zrobiłbym dokładnie tak jak napisał Bartek. Myślę, że US nie będzie się miał do czego doczepić

Max_99

Witam

1. Byłem w US - a tam konsternacja i brak jasnego wyjasnienia (mam zonie zaznaczyc kwadrat 1).
2. Dzwoniłem do KIP-u, po dłuższych konsultacjach, werdykt:

- punkt 23 - zaznaczyć oba kwadraty
- punkt 24 - nie zaznaczać nic

Czyli tak, jak już podpowiadaliście. Chociaż osobiście nie jestem do końca przekonany, to tak właśnie zrobię.

Dziękuję i pozdrawiam

Bartek

Ciekawe z jakiej racji masz żonie zaznaczać jakikolwiek kwadrat, skoro jak piszesz nigdy wcześniej (także rok temu) nie korzystała z tej ulgi :) Chyba tylko po to,by pozbawić ją możliwości odliczenia za rok (ostatni za jaki będzie mogła odliczyć, jeśli teraz nic jej nie zaznaczysz).

Dla mnie (i chyba dla twórców formularza również) użyte "rok ubiegły" odnosi się do ubiegłego roku za który już złożyło się zeznania (czyli w tym wypadku ubiegły = 2012,a nie 2013), bo ten kwadracik służy do określenia 2-letniego prawa do odliczenia ulgi. Tzn jak ktoś odliczał pierwszy raz w życiu rok temu (od dochodów za 2012) i teraz zaznaczy (zgodnie z prawdą) kwadrat nr 1 to może teraz po raz ostatni odliczyć internet. Jak w tym roku nic nie zaznaczy i wpisze kwotę (jak Twoja żona), to za rok zaznacza kwadrat nr 1,wpisuje kwotę i..koniec odliczeń,wydatków poniesionych w 2015 już żadne z Was nie odliczy.

Max_99

@Baretk - Zgadzam się z Tobą całkowicie. Zaznaczyłem sobie oba kwadraty, żonie żaden. PIT wysłany, e-deklaracje przyjęły bez zająknięcia ;) Czekam na efekt.

Pozdrawiam

snykwa

Post autor: snykwa »

Ubiegły rok oznacza w tym wypadku ubiegły rok podatkowy czyli 2012. Żonie nic nie zaznaczaj i sobie również bo Ty przecież nie będziesz sobie odpisywał. To co zrobiłeś również powinno być dobrze.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

snykwa wg Twojej interpretacji to nigdy nie będzie możliwości zaznaczenia tych kwadratów. Bo przecież jak ktoś chce skorzystać z ulgi i je zaznaczy to automatycznie uniemożliwi sobie skorzystanie z ulgi. A jak ktoś nie chce korzystać z ulgi to też nie zaznaczy bo po co. Sytuacja patowa. Myślę, że ustawodawca po to dał te kwadraty aby właśnie w takiej sytuacji jak powyższa była możliwość ich zaznaczenia. Mąż korzystał z ulgi i już nie może więc zaznacza kwadraty ale żona nie korzystała więc korzysta i nic nie zaznacza.

snykwa

Post autor: snykwa »

Zgadzam się. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę uczciwość to osoba, która już odliczała internet przynajmniej 2 razy i tak nie będzie odliczać internetu więc po co zaznaczać. Natomiast osoba, która jeszcze nie odliczała też nie musi zaznaczać a nawet nie może bo by sobie uniemożliwiła dalsze odliczenia. W pierwszym przypadku chodzi mi o to, że np. ja już nie mogę odliczać bo odliczałem od paru lat więc nie ma potrzeby składać pita 0 tylko po to aby zaznaczyć kwadraty i poinformować, że już nie mogę. W przypadku gdybym składał z żoną i Ona mogłaby sobie odliczyć też przecież nie muszę informować, że już odliczałem. No chyba, że chodzi tylko o to aby program sam mnie wyeliminował z możliwości uzyskania odliczenia. Może trochę chaotycznie napisałem ale chyba wiesz o co mi chodzi. Pozdrawiam

Bartek

Będę obstawał przy zdaniu,że w wypadku rozliczenia wspólnego (jeden wspólny PIT-O) gdy którąś z osób ma prawo do ulgi to należy zaznaczyć kwadraty zgodnie z prawdą i na tej podstawie wpisać (lub nie) kwoty w stosowne pola.

Oczywiście jak ktoś rozlicza się indywidualnie to nie ma sensu składać "zerowego" PIT-O ( na zasadzie "bo zawsze składałem) tylko z zaznaczonym kwadracikiem(ami),które pozbawiają nas prawa do ulgi.

Rodzi się pytanie co w sytuacji, gdy mamy inne odliczenie (a) w PIT-O to czy też zaznaczać kwadraty - moim zdaniem wtedy też należy zaznaczyć,nawet jak pozbawiają one nas ulgi. Nie wiem, może USy robią na tej podstawie jakieś statystyki xD

Zaznaczenie kwadratów nic nie kosztuje,a wyobraźmy sobie sytuację,że US wzywa nas na kontrolę (powód nieistotny),i przy okazji rzuca nam przed nos nasze poprzednie PITy-O z odliczonym internetem i PIT-O za 2013 bez zaznaczonych kwadratów i pyta : "dlaczego zataił Pan/Pani fakt (s)korzystania z ulgi ?"....

Zablokowany