Pierwsze rozliczenie . Zgłosznie (podanie ) nr konta w banku

luke26

Pierwsze rozliczenie . Zgłosznie (podanie ) nr konta w banku

Post autor: luke26 »

Witam!
Przez część wakacji pracowałem na umowie-zlecenie. Dostałem niedawno od pracodawcy pit do rozliczenia.Idąc z postępem czasu chciałem się rozliczyć online , znalazłem stronę tego typu,podałem po kolei dane.Ale do momentu do którego doszedłem nie było nigdzie pola na wpisanie nr konta w banku. Poszperałem w internecie,ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi - czy mam złożyć wniosek czy jak to się nazywa ( ZAP-3 ) tyle ,że to jest chyba aktualizujący ,a w internecie znalazłem ,że podobno trzeba to osobiście złożyć w US. Proszę o poradę ,z góry dziękuje za zainteresowanie :)

wla.gle

Re: Pierwsze rozliczenie . Zgłosznie (podanie ) nr konta w banku

Post autor: wla.gle »

ZAP-3 jest zgłoszeniem aktualizacyjnym - jak składasz go pierwszy raz to też aktualizujesz swoje dane w US.
Wypełnij i wyślij do US - dobrze jest wysłać ZAP-3 parę dni wcześniej od PIT-a, tak żeby przy ew. zwrocie mieli dane o koncie.

luke26

Więc jak rozumiem ZAP-3 też online , tak ? Prosiłbym jeszcze o podanie pewnej strony na której mogę tą sprawę załatwić.Dziękuje i pozdrawiam

wla.gle

Na stronie głównej tego forum jest link -pit.dobry.pl.
Tam można pobrać program do rozliczeń za 2013 r. /bardzo intuicyjny/.
Jest tam również ZAP-3.
ZAP-3 można wysłać do US tylko pocztą /jak na razie/.

luke26

Na stronie finanse.mf.gov.pl znalazłem takie zgłoszenie http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/ ... _02_hr.pdf ,a czy jest jakiś wymóg ,aby wysłać listem poleconym lub czy można złożyć osobiście ?

Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

... nie ma takiego wymogu - można zanieść i złożyć w urzędzie skarbowym na dzienniku podawczym (w okienku) osobiście, a nawet przez posłańca, najlepiej za potwierdzeniem odbioru na kopii zgłoszenia.

wla.gle

Pisząc, że ...ZAP-3 można wysłać do US tylko pocztą /jak na razie/..., miałem na myśli Twoje pytanie
..czy można wysłać online... -:)).

snykwa

Post autor: snykwa »

Trzeba osobiście lub pocztą (poleconym). Polecam zrobić to dużo wcześniej przed wysłaniem rozliczenia, ponieważ z doświadczenia wiem, że uaktualnianiem zajmuje się inna komórka w US i często zanim to zaktualizują to pieniądze masz już w domu pocztą (oczywiście pomniejszone o koszta przesłania).

Zablokowany