Witam.
W PIT28 poz. 108 zaznaczyłem "nie" i program pokazuje błąd,że nie wpisałem poz.112 do 124. W zeszły roku nie wypełniałem tych pól. Coś się zmieniło?
PIT28
Re: PIT28
wpisz tam wszędzie 0zł i po problemie
Też się zdziwiłem gdyż pola niewypełnione traktowane są jako zerowe ale cóż. ;)
Też się zdziwiłem gdyż pola niewypełnione traktowane są jako zerowe ale cóż. ;)
w takim razie być może płaciłeś w ciągu roku jakiś ryczałt i powinieneś te pola wypełnić kwotami.
Mi chodziło o to, że nawet jak ktoś nie osiągał żadnych dochodów lub prowadził firmę nie przez cały rok to program wymusza wpisywanie 0zł w miesiącach których działalność nie istniała lub nie osiągała dochodów.
W takim razie wypełnij te pola zgodnie ze stanem faktycznym i wyślij korektę. w powodzie wpisz "czynny żal" że się pomyliłeś i będzie po sprawie.
Mi chodziło o to, że nawet jak ktoś nie osiągał żadnych dochodów lub prowadził firmę nie przez cały rok to program wymusza wpisywanie 0zł w miesiącach których działalność nie istniała lub nie osiągała dochodów.
W takim razie wypełnij te pola zgodnie ze stanem faktycznym i wyślij korektę. w powodzie wpisz "czynny żal" że się pomyliłeś i będzie po sprawie.
Nie prowadzę działalności. Wynajmuję mieszkanie. Płace ryczałt 8,5%. Wypełniłem PIT 28 i jak już napisałem wcześniej w pozycje 112-124 wpisałem 0. Nie prowadzę ewidencji przychodów bo przeczytałem że w takim układzie nie muszę. To w takim razie co wpisać w poz. 112-124?