Ulga z tytułu wychowania dzieci

ret

Ulga z tytułu wychowania dzieci

Post autor: ret »

Witam
Moja znajoma ma syna, który w czerwcu skończył szkołę (Niepubliczne gimnazjum dla dorosłych przy OHP - płatne 80 zł/miesiąc). Chłopak później pracował dwa razy na umowę zlecenie, dochód nie przekroczył 1000 zł.
Czy należy się jej za zeszły rok ulga z tytułu jego wychowania ?

Wirus
Kontakt:

Re: Ulga z tytułu wychowania dzieci

Post autor: Wirus »

jeżeli syn nie ukończył 25 lat i nie kontynuował nauki to ulga przysługuje za 8 miesięcy (styczeń - sierpień)

Zakładam że ta szkoła jest regulowana przepisami o systemie oświaty lub przepisami o szkolnictwie wyższym obowiązującymi w Polsce lub innym państwie. ;)

przemoc84

Post autor: przemoc84 »

Wirus czemu za 8 m-cy? skoro na świadectwie/indeksie czy innym papierze jest wpisana data czerwcowa? sam musiałem korygować zeznanie znajomej bo tak miałem wpisane mimo iż wpierw ująłem jak pisałeś do sierpnia jako podkładkę dostałem info od US że data ukończenia to data wydania dokumentu potw ukończenie nauki... tak samo jest z ZUS jeśli kończysz licencjat a potem idziesz na SUM od razu to okres od obrony licencjatu i odebrania świadectwa do rozpoczęcia roku akademickiego na SUM (nawet jak to ten sam rok kalendarzowy) to nie jesteś traktowany jak student to już me doświadczenie

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

"Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, ze zm.) w art. 63 stanowi, że rok szkolny we wszystkich szkołach i placówkach rozpoczyna się z dniem 1 września każdego roku, a kończy - z dniem 31 sierpnia następnego roku. Należy przyjąć, iż w przypadku ucznia, który:

>>nie kontynuuje nauki ulga należy się także za miesiące wakacyjne (z uwagi na to, że rok szkolny trwa do końca 31sierpnia);

>>podejmuje naukę w szkole wyższej ulga należy się za wszystkie miesiące. Ponieważ dziecko podjęło naukę na studiach w październiku, rodzicom przysługuje ulga za cały rok."

źródło: http://www.usmilicz.pl

Temat wielokrotnie poruszany i przyjęliśmy powyższą interpretację za właściwą. Jak dotąd nie słyszałem żadnego sygnału o zakwestionowaniu powyższej interpretacji przez US.

Studia to troszkę inna sprawa i tam faktycznie ulga przysługiwała by do momentu dnia obrony studenta.

Proszę jeszcze kogoś o potwierdzenie powyższego gdyż człowiek jest istotą mylną ;)

marbar

Post autor: marbar »

"Proszę jeszcze kogoś o potwierdzenie powyższego gdyż człowiek jest istotą mylną ;)"

kiwam głową potakująco.

malwis19

Post autor: malwis19 »

Witam!
Też mam podobny problem,bo nie wiem za ile miesięcy odliczyć ulgę na syna,który szkolę ukończył w kwietniu,maturę zdawał w maju,świadectwo maturalne ma z czerwca,obecnie nie uczy się i nie pracuje(ma 21 lat).Proszę o pomoc bo już jestem zielona w tym temacie.
Pozdrawiam

snykwa

Post autor: snykwa »

Również 8 m-cy.

Zablokowany