Korketa zeznania

marta88

Korketa zeznania

Post autor: marta88 »

Witam,

Zmuszona jestem dokonać korekty zeznania PIT37. Błędnie wpisałam "koszt uzyskania przychodu" co przełożyło się na wyższą kwotę podatku do zapłaty. Czy po poprawieniu kwoty i wpisaniu komentarza w okienku "Wysyłanie zeznania do systemu e-Deklaracje" muszę składać jeszcze jakiś dodatkowy dokument lub pismo do Urzędu Skarbowego?

Dodatkowo myśląc, że wprowadziłam wszystkie kwoty poprawnie nie zauważyłam, że muszę zapłacić fiskusowi podatek (suma zaliczek była niższa od podatku należnego). Deklaracje pierwotną złożyłam elektronicznie nie uiszczając należnego podatku. W związku z tym otrzymałam od Urzędu Skarbowego upomnienie i wezwanie do uregulowania należności (dopiero po otrzymani upomnienia zobaczyłam błąd w PIT). Czy w związku z tym Urząd Skarbowy anuluje mi naliczoną należności?

Dziękuje za pomoc

M.K.

Re: Korketa zeznania

Post autor: M.K. »

Nie ma potrzeby wysyłania dodatkowych dokumentów. Wystarczy opis w okienku wysyłania zeznania.
Co do wezwania do zapłaty - nie wiem.

dorozynskij

Post autor: dorozynskij »

Mam podobny problem, tj. konieczność utworzenia i złożenie korekty zeznania za 2012 rok. Ten wątek w zasadzie dał mi wszystkie potrzebne informacje (choć w skarbowym dowiedziałem się, że do korekty musi być dołączony dokument ORD-ZU, ale przy elektronicznym wysyłaniu chyba nada się to okienko :-) - a jakby co, to wezwą do złożenia wyjaśnień).

Ale przy tej okazji mam sugestię i dlatego tu się wpisuję, aby w pomocy do programu na samym początku podać, że jest forum, i gdzie, a w rozdziale o zmianie zeznania (tj. korekcie) opisać to tak jak w tym wątku, łącznie z tym ORD-ZU.

A program b. przydatny, korzystam z niego prawie od zawsze.

Pozdrowienia

Pomoc Techniczna IPS

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

Po uruchomieniu aplikacji jest możliwość otworzenia forum - "Internetowe FORUM programu".

Opis o korekcie zeznania, którą wysyłamy drogą elektroniczną jest w pliku pomocy, w części -
"Wyślij zeznania do urzędu". Można dodatkowo wyświetlić listę tematów -
zakładka "Wyszukaj" lub "Indeks".

Zablokowany