niedopłata, problem z rozliczeniem
niedopłata, problem z rozliczeniem
Witam serdecznie!
Zwykle rozliczam się sam ale tym razem okazało się, że mam niedopłate i nie mam pojęcia skąd się ona wzięła. Może liczę coś nie tak.
Pracowałem najpierw w firmie A na umowe i o dzieło. Potem byłem bezrobotny (zasiłek i dodatek aktywizacyjny). Następnie praca w firmie B na umowe. W sumie mam wiec 4 pity.
FIRMA A:
UMOWA O PRACE
przychód 13470,12
koszty 667,50
zaliczka 792
społeczne 1846,75
zdrowotne 900,79
UMOWA O DZIEŁO
przychód 3474,57
koszty 694,91
zaliczka 500
społeczne brak
zdrowotne brak
URZĄD PRACY:
świadczenia wypłacone z funduszów: pracy i gwarantowanych świadczeń pracowniczych (wpisuje je do rubryki "inne świadczenia"- może źle?)
przychód 2614,10
koszty brak
zaliczka 129
społeczne brak
zdrowotne 55,81
FIRMA B:
przychód 20522,73
koszty 667,50
zaliczka 1416
społeczne 2813,67
zdrowotne 1372,44
Wychodzi mi w programie, że mam do oddania fiskusowi jeszcze 288
Serdecznie proszęo sprawdzenie moich wyliczeń i poprawienie błędów. Ewentualnie o wytłumaczenie niedopłaty. Będę zobowiązany i dozgonnie wdzieczny za oświecenie
pozdrawiam
Zwykle rozliczam się sam ale tym razem okazało się, że mam niedopłate i nie mam pojęcia skąd się ona wzięła. Może liczę coś nie tak.
Pracowałem najpierw w firmie A na umowe i o dzieło. Potem byłem bezrobotny (zasiłek i dodatek aktywizacyjny). Następnie praca w firmie B na umowe. W sumie mam wiec 4 pity.
FIRMA A:
UMOWA O PRACE
przychód 13470,12
koszty 667,50
zaliczka 792
społeczne 1846,75
zdrowotne 900,79
UMOWA O DZIEŁO
przychód 3474,57
koszty 694,91
zaliczka 500
społeczne brak
zdrowotne brak
URZĄD PRACY:
świadczenia wypłacone z funduszów: pracy i gwarantowanych świadczeń pracowniczych (wpisuje je do rubryki "inne świadczenia"- może źle?)
przychód 2614,10
koszty brak
zaliczka 129
społeczne brak
zdrowotne 55,81
FIRMA B:
przychód 20522,73
koszty 667,50
zaliczka 1416
społeczne 2813,67
zdrowotne 1372,44
Wychodzi mi w programie, że mam do oddania fiskusowi jeszcze 288
Serdecznie proszęo sprawdzenie moich wyliczeń i poprawienie błędów. Ewentualnie o wytłumaczenie niedopłaty. Będę zobowiązany i dozgonnie wdzieczny za oświecenie
pozdrawiam
Re: niedopłata, problem z rozliczeniem
Dobrze to policzyłeś, jest do zapłaty 288 zł.
A wynika to stąd, że wszyscy płatnicy uwzględniali ci miesięczną ulgę podatkową 46,33 zł i w pitach masz odliczone jakby 18 tych ulg, a można mieć tylko 12 /czyli 556,02 zł/.
A wynika to stąd, że wszyscy płatnicy uwzględniali ci miesięczną ulgę podatkową 46,33 zł i w pitach masz odliczone jakby 18 tych ulg, a można mieć tylko 12 /czyli 556,02 zł/.
Coś mi tu nie pasuje. Kwoty kosztów z pracy na umowy są w wysokości sugerującej, że w firmach A i B pracowałeś po 6 m-cy. Czyli 12 m-cy pracy... a zasiłek z UP... za jaki okres?
koleżanka napisał(a) :
> Dobrze to policzyłeś, jest do zapłaty 288 zł.
> A wynika to stąd, że wszyscy płatnicy uwzględniali ci miesięczną ulgę
> podatkową 46,33 zł i w pitach masz odliczone jakby 18 tych ulg, a można
> mieć tylko 12 /czyli 556,02 zł/.
cieszę się, że chyba dobrze policzyłem ale dalej nie rozumiem. jaką ulgę? i dlaczego mam 18?
> Dobrze to policzyłeś, jest do zapłaty 288 zł.
> A wynika to stąd, że wszyscy płatnicy uwzględniali ci miesięczną ulgę
> podatkową 46,33 zł i w pitach masz odliczone jakby 18 tych ulg, a można
> mieć tylko 12 /czyli 556,02 zł/.
cieszę się, że chyba dobrze policzyłem ale dalej nie rozumiem. jaką ulgę? i dlaczego mam 18?
Mirek napisał(a) :
> Coś mi tu nie pasuje. Kwoty kosztów z pracy na umowy są w wysokości
> sugerującej, że w firmach A i B pracowałeś po 6 m-cy. Czyli 12 m-cy
> pracy... a zasiłek z UP... za jaki okres?
no właśnie koszty pracy są takie same a w firmie A pracowałem 4 miesiące (styczen-kwiecień) + 2 tygodnie urlopu
zasiłek maj, czerwiec + dodatek aktywizacyjny
w firmie B od lipca czyli 6 miesięcy
> Coś mi tu nie pasuje. Kwoty kosztów z pracy na umowy są w wysokości
> sugerującej, że w firmach A i B pracowałeś po 6 m-cy. Czyli 12 m-cy
> pracy... a zasiłek z UP... za jaki okres?
no właśnie koszty pracy są takie same a w firmie A pracowałem 4 miesiące (styczen-kwiecień) + 2 tygodnie urlopu
zasiłek maj, czerwiec + dodatek aktywizacyjny
w firmie B od lipca czyli 6 miesięcy
Wynika z tego, że pracując w firmie B otrzymywałeś również zasiłek aktywizacyjny z UP.
Od wynagrodzenia oraz od zasiłku za te same m-ce naliczany był podatek z uwzględnieniem kwoty wolnej od podatku. Teraz w zeznaniu wychodzi, że musisz oddać podwójnie odliczoną kwotę wolną od podatku.
Formalnie to firma B powinna wiedzieć (od Ciebie), że pobierasz zasiłek aktywizacyjny i naliczać podatek od wynagrodzenia bez odliczania kwoty wolnej. Odbierałbyś niższe o ok. 45 zł wynagrodzenie ale nie miałbyś dopłaty w zeznaniu rocznym.
Od wynagrodzenia oraz od zasiłku za te same m-ce naliczany był podatek z uwzględnieniem kwoty wolnej od podatku. Teraz w zeznaniu wychodzi, że musisz oddać podwójnie odliczoną kwotę wolną od podatku.
Formalnie to firma B powinna wiedzieć (od Ciebie), że pobierasz zasiłek aktywizacyjny i naliczać podatek od wynagrodzenia bez odliczania kwoty wolnej. Odbierałbyś niższe o ok. 45 zł wynagrodzenie ale nie miałbyś dopłaty w zeznaniu rocznym.
serdecznie dziękuję za pomoc
niech PIT będzie z wami :)
niech PIT będzie z wami :)
ciebie też niech nie opuszcza :)
"niech PIT będzie z wami :)"
urzekło mnie
:)))))))))))))))))))))
urzekło mnie
:)))))))))))))))))))))