Problemy z kosztami uzyskania przychodów
Problemy z kosztami uzyskania przychodów
Proszę o pomoc w związku z tym, ze podczas rozliczania PIT-37 w programie wyskakuje mi błąd informacyjny odnośnie kosztów uzyskania przychodów.
Zacznę od tego, iż w firmie pracowałem w 2012 roku do 31 sierpnia, od 1 września emerytura.
Uzyskałem przychody z tytułu pracy poz 35 pit11 oraz działalności wykonywanej osobiście poz 55 pit11. Wszystko to u jednego pracodawcy. Na pit-11 pojawiły się kud w następujących wartościach:
poz 36 1195,92 oraz pozycja 56 464,49zł.
Dodam jeszcze, iż mam podwyższone kud w związku z dojazdem do pracy z innej miejscowości.
Proszę o wskazówkę jak postąpić z pojawiającymi się błędami informacyjnymi.
Jeżeli to istotne to poz. 35 pit 11 -52908,56 zł
poz.55 pit 11 - 2691,45 zł.
Proszę o pomoc i dziękuję
Zacznę od tego, iż w firmie pracowałem w 2012 roku do 31 sierpnia, od 1 września emerytura.
Uzyskałem przychody z tytułu pracy poz 35 pit11 oraz działalności wykonywanej osobiście poz 55 pit11. Wszystko to u jednego pracodawcy. Na pit-11 pojawiły się kud w następujących wartościach:
poz 36 1195,92 oraz pozycja 56 464,49zł.
Dodam jeszcze, iż mam podwyższone kud w związku z dojazdem do pracy z innej miejscowości.
Proszę o wskazówkę jak postąpić z pojawiającymi się błędami informacyjnymi.
Jeżeli to istotne to poz. 35 pit 11 -52908,56 zł
poz.55 pit 11 - 2691,45 zł.
Proszę o pomoc i dziękuję
Re: Problemy z kosztami uzyskania przychodów
Wpisałem Twoje dane i wszystko jest ok. Program nic nie krzyczy.
Rozumiem, że KUP wpisujesz osobno w poz. 38 i 46 na PIT-37? Nie sumujesz ich?
Rozumiem, że KUP wpisujesz osobno w poz. 38 i 46 na PIT-37? Nie sumujesz ich?
Tak, wpisuje osobno. program wskazuje na blad informacyjny p
na konie po wcisnieciu przycisku sprawdz...
na konie po wcisnieciu przycisku sprawdz...
że tak zapytam.
Korzystasz z "naszego" programu PITy 2012? Czy z jakiegoś innego konkurencji?
Korzystasz z "naszego" programu PITy 2012? Czy z jakiegoś innego konkurencji?
Witam,
Chciałbym podpiąć się pod wątek, ponieważ mam podobny problem.
Mianowicie w PIT-11 w pozycji 36 mam wyższą kwotę niż 1.335 zł, mianowicie 1.446,25 zł. Wynika ona z tego, że oprócz normalnego wynagrodzenia otrzymałem premię roczną, która wg księgowej spowodowała również zwiększenie kosztów uzyskania przychodów.
Proszę o informację, jak przekonać program, aby nie zaniżał mi pozycji 38, czyli kosztów uzyskania przychodów.
Pozdrawiam serdecznie
Jarek
Chciałbym podpiąć się pod wątek, ponieważ mam podobny problem.
Mianowicie w PIT-11 w pozycji 36 mam wyższą kwotę niż 1.335 zł, mianowicie 1.446,25 zł. Wynika ona z tego, że oprócz normalnego wynagrodzenia otrzymałem premię roczną, która wg księgowej spowodowała również zwiększenie kosztów uzyskania przychodów.
Proszę o informację, jak przekonać program, aby nie zaniżał mi pozycji 38, czyli kosztów uzyskania przychodów.
Pozdrawiam serdecznie
Jarek
kliknąć w pole KUP i zaznaczyć "dojazdy z innej miejscowości lub "wiele stosunków pracy"
Zastanawiam się tylko nad zasadnością podwyższenia w ten sposób KUP przez księgową ale to już musiałby się ktoś bardziej obeznany w tej kwestii wypowiedzieć.
Na pewno im większe KUP tym dla Ciebie lepiej ;)
Zastanawiam się tylko nad zasadnością podwyższenia w ten sposób KUP przez księgową ale to już musiałby się ktoś bardziej obeznany w tej kwestii wypowiedzieć.
Na pewno im większe KUP tym dla Ciebie lepiej ;)
Dzięki za szybką odpowiedź.
Właśnie nie chciałem tego robić, bo teoretycznie to jest zafałszowanie rzeczywistości (ani dojazdu, ani wielu stosunków nie było), ale w sumie nie jest to nigdzie widoczne.
Żeby było śmieszniej, żona ma dokładnie co do grosza taką samą sytuację. Tyle, że jej sytuacja jest zupełnie inna. Mianowicie, Syndyk masy upadłościowej przesłał jest jednego PITa, a aktualny pracodawca drugiego. Suma wyszła dokładnie taka sama jak u mnie (pomimo różnych podstaw).
Wychodzi mi, że to swego rodzaju trzynasta pensja (1.335 / 12 * 13 = 1.446,25). U mnie sytuacja wygląda całkiem prosto, a u żony nie pamiętam, czy okres zatrudnienia u nowego pracodawcy nie nakładał się na ostatni miesiąc wypowiedzenia ze zwolnieniem świadczenia stosunku pracy.
Spotkaliście się z takimi sytuacjami?
Pozdrawiam serdecznie
Właśnie nie chciałem tego robić, bo teoretycznie to jest zafałszowanie rzeczywistości (ani dojazdu, ani wielu stosunków nie było), ale w sumie nie jest to nigdzie widoczne.
Żeby było śmieszniej, żona ma dokładnie co do grosza taką samą sytuację. Tyle, że jej sytuacja jest zupełnie inna. Mianowicie, Syndyk masy upadłościowej przesłał jest jednego PITa, a aktualny pracodawca drugiego. Suma wyszła dokładnie taka sama jak u mnie (pomimo różnych podstaw).
Wychodzi mi, że to swego rodzaju trzynasta pensja (1.335 / 12 * 13 = 1.446,25). U mnie sytuacja wygląda całkiem prosto, a u żony nie pamiętam, czy okres zatrudnienia u nowego pracodawcy nie nakładał się na ostatni miesiąc wypowiedzenia ze zwolnieniem świadczenia stosunku pracy.
Spotkaliście się z takimi sytuacjami?
Pozdrawiam serdecznie
Zawsze można wpisać samemu tylko 1335 i spać spokojnie - za 20 PLN - bezcenne....
Jednakże niezgodne z PIT-11, który również został przekazany do US.
To chyba najgorsze rozwiązanie.
Pozdrawiam serdecznie
Czech napisał(a) :
> Zawsze można wpisać samemu tylko 1335 i spać spokojnie - za 20 PLN -
> bezcenne....
To chyba najgorsze rozwiązanie.
Pozdrawiam serdecznie
Czech napisał(a) :
> Zawsze można wpisać samemu tylko 1335 i spać spokojnie - za 20 PLN -
> bezcenne....
Koszty w rozliczeniu rocznym nie muszą się zgadzać z PIT-11.
PIT-11 jest tylko informacją - nie jest "rozliczeniem".
A skoro ich wysokość jest wątpliwa , a ty nie masz zaufania do wyjaśnień księgowej - to możesz wpisać koszty , które są "pewne" - kwota 1335 była na pewno przez ciebie poniesiona.
PIT-11 jest tylko informacją - nie jest "rozliczeniem".
A skoro ich wysokość jest wątpliwa , a ty nie masz zaufania do wyjaśnień księgowej - to możesz wpisać koszty , które są "pewne" - kwota 1335 była na pewno przez ciebie poniesiona.