Koszty uzyskania przychodu

Ania S

Koszty uzyskania przychodu

Post autor: Ania S »

Witam,

Ojciec dostał PIT-11 z kosztami uzyskania przychodu „z jednego stosunku pracy” a powinny być „podwyższone” w związku z zamieszkaniem poza miejscowością, gdzie znajduje się zakład pracy. Wyczytałam, że mogę to sama poprawić w rozliczeniu.

Ojciec pracował w tym zakładzie do 23 czerwca. Chciałam się upewnić czy mogę wpisać kup jako 6 x 139,06 = 834,36 zł czy też koszty z tego ostatniego miesiąca powinno się rozliczyć na przepracowane dni?

koleżanka

Re: Koszty uzyskania przychodu

Post autor: koleżanka »

Można wpisać całe kup za 6 miesięcy, kosztów nie rozdziela się na dni.

nekotian

Post autor: nekotian »

Witam

Też mam problem z kosztami uzyskania przychodu.
Bratowa pracowała w jednym zakładzie pracy (zakład A) od I do X.2012
W sierpniu podjęła pracę w drugim zakładzie (zakład B) i przez okres 3 miesięcy: od VIII do X.2012 pracowała w dwóch zakładach (zakład A i B). W miesiącach XI, XII. 2012 pracowała już tylko w zakładzie B.
Jakie przysługują jej koszty? Z jednego zakładu pracy? Czy z kilku? Czy wyższe koszty liczyć tylko od tych 3 miesięcy, w których bratowa pracowała w dwóch zakładach, a pozostałe miesiące wyliczyć jako koszt mniejszy przysługujący z 1 jednego zakładu pracy?

marbar

Post autor: marbar »

zsumować koszty uzyskania z PITów 11 i takie wpisać do zeznania, zaznaczając, że z wielu stosunków pracy
(to oczywiście były umowy o pracę, a nie umowy zlecenia?)

Zablokowany