przepraszam, ze tutaj ale niechcący tu wpisałam i nie potrafię tego przenieść do właściwego miejsca forum
Mam dwa pytania:
1 Czy trzeba składać PIT ZG? (wątpliwości budzi fakt, że nie znam podatku zapłaconego w Niemczech - gdyby trzeba było to mam zostawić zero w rubryce choć podatek jest zapłacony?)
2.Jak jest z rozliczeniem za bilety komunikacji autobusowej w Niemczech - chcielibyśmy tutaj odzyskać trochę pieniędzy ...
To, że musi się rozliczyć w Polsce to wiem.
Wypełniłam PIT 36 i w rubryce 166 wpisałam dochód zwolniony od podatku z tego PIT 11 z pracy za granicą, zsumowałam składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne z obu PIT-ów (choć zdrowotną musiałam obniżyć ze względu na mały podatek). Biletów wcale nie uwzględniłam w tym PIT.
Czy zainteresowany może zrobić jakieś drugie rozliczenie w Niemieckim urzędzie aby sobie poodliczać te bilety? Jak tak, to czy też może odliczać składki ZUS, czy też czekać aż dostanie informację, że był ubezpieczony w Niemczech ( sam dokładnie nie wie, czy tylko w Polsce był ubezpieczony czy także i w Niemczech). Nie będę go rozliczała tutaj ale chciałabym mu doradzić co ma robić.
dodatkowe istotne informacje:
Praca w kraju jeden miesiąc u jednego pracodawcy a pozostała część roku w Niemczech u innego pracodawcy.
Dotyczy pracy w Niemczech:
Pracodawca w Polsce (oddelegował pracownika) wystawił PIT 11 gdzie wypełnione są tylko pola: dochód zwolniony od podatku , składki na ubezpieczenie społeczne i składki na ubezpieczenie zdrowotne.
Trochę to pogmatwane.. ale mam nadzieję, że wszystko opisałam.
pozdrawiam
Agata