brak zaliczki pobranej przez płatnika w pit11
brak zaliczki pobranej przez płatnika w pit11
Witam,
Pomagam rozliczyć się koleżance i w jej pit11 (jedynym) płatnik nie umieścił żadnej kwoty w rubryce 39.
Wynika z tego że nie została pobrana zaliczka przez płatnika.
W związku z tym nie można rozliczyć żadnej ulgi.
Co teraz? Czy jest możliwe że pit 11 został błędnie wypełniony?
Pomagam rozliczyć się koleżance i w jej pit11 (jedynym) płatnik nie umieścił żadnej kwoty w rubryce 39.
Wynika z tego że nie została pobrana zaliczka przez płatnika.
W związku z tym nie można rozliczyć żadnej ulgi.
Co teraz? Czy jest możliwe że pit 11 został błędnie wypełniony?
Re: brak zaliczki pobranej przez płatnika w pit11
To jest możliwe, ale może być i tak, że miała tak małe przychody, że nie wychodziły jej zaliczki na podatek.
Trzeba było podać kwoty z pita to byśmy policzyli.
Trzeba było podać kwoty z pita to byśmy policzyli.
Podaję wartości z pit 11 :
pozycja 35- 9000,
pozycja 36- 1335,
pozycja 37- 7665,
pozycja 39- 0,
pozycja 75- 1233,96,
pozycja 77-601,80.
Tak to wygląda.
Co z tym teraz zrobić?Pomocy!
pozycja 35- 9000,
pozycja 36- 1335,
pozycja 37- 7665,
pozycja 39- 0,
pozycja 75- 1233,96,
pozycja 77-601,80.
Tak to wygląda.
Co z tym teraz zrobić?Pomocy!
zaliczka na podatek nie jest odprowadzana gdyż w tym wypadku nie jest to konieczne. Składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne powodują, że podatek wychodzi 0 więc zaliczki byłyby bezcelowe. Księgowa prawdopodobnie to przewidziała.
Z ulg nie ma sensu korzystać gdyż podatek tak czy siak wychodzi 0. Koleżanka wcale nie jest stratna bo gdyby miała odciągane zaliczki to mniej by dostawała wypłaty "do ręki" i dopiero w zeznaniu rocznym mogłaby korzystając z ulg wykazać nadpłatę. Księgowa dawała jej więcej wypłaty "do ręki" bo widocznie wiedziała, że w rozliczeniu rocznym wyjdzie na 0. Zresztą telefon do pracodawcy rozwiałby ta kwestię w 5min.
Takie jest moje rozumowanie ;) Jeżeli ktoś potrafi to jaśniej wytłumaczyć to niech się wykaże ;)
Z ulg nie ma sensu korzystać gdyż podatek tak czy siak wychodzi 0. Koleżanka wcale nie jest stratna bo gdyby miała odciągane zaliczki to mniej by dostawała wypłaty "do ręki" i dopiero w zeznaniu rocznym mogłaby korzystając z ulg wykazać nadpłatę. Księgowa dawała jej więcej wypłaty "do ręki" bo widocznie wiedziała, że w rozliczeniu rocznym wyjdzie na 0. Zresztą telefon do pracodawcy rozwiałby ta kwestię w 5min.
Takie jest moje rozumowanie ;) Jeżeli ktoś potrafi to jaśniej wytłumaczyć to niech się wykaże ;)
Dzień dobry!.
Sprawdziłem to w PIT-37 po rozliczeniu nie ma kwoty do zwrotu/nadpłaty-podatek "0".
Rozlicz to na PIT 37 i przeznacz 1% na OPP-zachęcamy.
AHOJ!.
Wirus już odpowiedział ale skoro napisałem .....
Sprawdziłem to w PIT-37 po rozliczeniu nie ma kwoty do zwrotu/nadpłaty-podatek "0".
Rozlicz to na PIT 37 i przeznacz 1% na OPP-zachęcamy.
AHOJ!.
Wirus już odpowiedział ale skoro napisałem .....
niestety 1% nie będzie..... podatek "0" , ale rozliczyć się musisz /masz PIT-11/.
AHOJ!.
AHOJ!.
Wielkie dzięki Wam za pomoc :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tak jak wcześniej napisałam miesięczne przychody były tu tak niskie, że po prostu nie wychodziły zaliczki na podatek. A więc księgowa nie musiała niczego przewidywać, bo i zaliczek nie miała od czego pobierać.