koszty uzyskania przychodu z dojazdu do pracy

chamber

koszty uzyskania przychodu z dojazdu do pracy

Post autor: chamber »

Witam.
Jeden miesiąc dojeżdżałem do pracy do innej miejscowości (bilet 190 zł), a pozostałe 11 miesięcy dojeżdżałem do miejsca pracy położonego POD moim miejscem zamieszkania (11 km w jedną stronę), ALE w obrębie administracyjnym miasta (dwa lata temu specjalnie rozszerzyli zasięg miasta aby ten zakład 'pochłonąć'). Bilet miesięczny, imienny, kosztuje mnie 110 zł na mieś.

Całość kosztów biletów wyniosła mnie więc: 1400 zł
w związku z tymi faktami, mam przyjąć:
a) ryczałtowe koszty uz. prz z dojazdu do innej miejscowości (około 1660 zł) chociaż jeździłem do innego miasta tylko 1 mieś
b) ryczałtowe koszty uz. prz. w obrębie tej samej miejscowości (1335 zł) - ale co z różnicą 65 zł?

Niestety nie da w przypadku kosztów dojazdu w ramach miejsca zamieszkania wpisać rzeczywistych kosztów jak to można zrobić przy kosztach dojazdu do innej miejscowości (właśnie, czemu nie można?). No to co mam tam wpisać aby nie mieć problemów z US (że naciągam) a nie stracić tych 65 zł poniesionych kosztów?

Dziękuję i pozdrawiam.

Czech

Re: koszty uzyskania przychodu z dojazdu do pracy

Post autor: Czech »

chamber napisał :

"....Niestety nie da w przypadku kosztów dojazdu w ramach miejsca zamieszkania wpisać rzeczywistych kosztów jak to można zrobić przy kosztach dojazdu do innej miejscowości (właśnie, czemu nie można?)"......

Ustawa :

Jeżeli roczne koszty uzyskania przychodów, o których mowa w ust. 2,(ryczałtowe) są niższe od wydatków na dojazd do zakładu lub zakładów pracy środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji miejskiej, w rocznym rozliczeniu podatku koszty te mogą być przyjęte przez pracownika lub przez płatnika pracownika w wysokości wydatków faktycznie poniesionych, udokumentowanych wyłącznie imiennymi biletami okresowymi.

wg mnie - można - grunt to okresowy bilet imienny - nie jest ważne czy z innej miejscowości.

czyli - twoje koszty to 1400.

chamber

Post autor: chamber »

..ale w żadnym programie do rozliczania PIT'ów przy wyborze opcji "praca w miejscu zamieszkania" nie mogę nic wpisać-wskakuje ryczałt (1335 zł).
A w przypadku opcji dojazdu do innej miejscowości nawet gdy wpisuję 1400 zł to i tak przyjmuje ryczałt-jakieś 1660 zł.

??

Czech

Wg mnie to błąd programu - zwracałem już na to uwagę w zeszłym roku, ale programiści mnie "olali"
Wpisz 1400 i zaznacz dojazd z innej miejscowości i będzie gitara.

Czech

koleżanka

Post autor: koleżanka »

pewnie gdzieś tam trzeba zaznaczy, że był dojazd z innej miejscowości

Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

… albo bez zaznaczania czegokolwiek wpisać w poz. „koszty nielimitowane” – też przyjmie.

A tak na marginesie: proponuję przenieść ten temat do działu „Problemy techniczne”, może wtedy problem błędu zostanie zauważony przez programistów.

Zablokowany