Ulga (wdowa, pełnoletni niepełnosprawny syn)+internet

bombka

Ulga (wdowa, pełnoletni niepełnosprawny syn)+internet

Post autor: bombka »

Witam.
Rozliczam koleżankę i mam problem.

Jest wdową, mieszka z 31-letnim synem, który ma orzeczony znaczny stopień niepełnosprawności i w 2012r pobierał zasiłek pielęgnacyjny.

1.Czy przysługuje jej ulga za dziecko?

Wprawdzie doczytałam się, że ulga na dziecko przysługuje podatnikom wychowującym dzieci pełnoletnie bez względu na ich wiek, które pobierały zasiłek pielęgnacyjny lub rentę socjalną, ale niepokoi mnie broszura informacyjna do PIT-0. W części C.3 są podane warunki skorzystania z ulgi, dotyczące dzieci niepełnoletnich, a dalej czytam:

"Na powyższych zasadach z odliczenia może również skorzystać podatnik, który – w związku
z wykonywaniem ciążącego na nim obowiązku alimentacyjnego oraz w związku
ze sprawowaniem funkcji rodziny zastępczej – utrzymywał w roku podatkowym pełnoletnie
dziecko: - które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywało zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną(...)".

Czy to znaczy, że z ulgi na dorosłe dziecko może skorzystać podatnik _tylko_, gdy ciąży na nim obowiązek alimentacyjny lub sprawuje funkcję rodziny zastępczej (tak to zrozumiałam), czy jednak szukam dziury w całym i może to zrobić każdy?

2. Jeśli jednak przysługuje ulga, to czy mam koleżankę rozliczyć jako osobę samotnie wychowującą dziecko?

--------

(internet)

3. Płaciłam za internet przelewem z konta internetowego. Jako dowód wplaty pobierałam ze strony banku "Potwierdzenie transakcji" w pdf, które potem drukowałam. Czy takie potwierdzenie wystarczy jako udokumentowanie ponoszonych co miesiąc kosztów, czy nadal potrzebne jest potwierdzenie z datownikiem pani w okienku pocztowym/bankowym?

Proszę o odpowiedź.

marbar

Re: Ulga (wdowa, pełnoletni niepełnosprawny syn)+internet

Post autor: marbar »

IPPB4/415-440/12-4/JK

Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie

(http://interpretacje-podatkowe.org/obow ... 40-12-4-jk )

(..) zgodnie z powołanym art. 27f ust. 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych prawo do dokonania odliczenia kwoty wskazanej w ust. 2 tego przepisu, przysługuje m.in. podatnikom utrzymującym pełnoletnie dzieci w związku z wykonywaniem przez nich ciążącego na nich obowiązku alimentacyjnego.

Obowiązek alimentacyjny zdefiniowany został w art. 128 ustawy z dnia z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. Nr 9, poz. 59 ze zm.) jako obowiązek dostarczania przez osobę zobowiązaną podmiotowi uprawnionemu środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania.

Z art. 133 § 1 ww. ustawy wynika, że rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.

Zakres obowiązku alimentacyjnego rodziców wobec dzieci precyzuje zaś art. 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Zależy on od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego.

Wykonanie obowiązku alimentacyjnego względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie albo wobec osoby niepełnosprawnej może polegać w całości lub w części na osobistych staraniach o utrzymanie lub o wychowanie; w takim wypadku świadczenie alimentacyjne pozostałych zobowiązanych polega na pokrywaniu w całości lub w części kosztów utrzymania lub wychowania uprawnionego.

Oznacza to, że osoby, które zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, obciąża obowiązek alimentacyjny względem dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji uprawnione są do skorzystania z ulgi z tytułu wychowywania dzieci. (..)

-----

ITPB2/415-303/10/BK
Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy
(..)
osoby, które zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, obciąża obowiązek alimentacyjny względem dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji uprawnione są do skorzystania z ulgi z tytułu wychowywania dzieci.

Warunkiem jest jednak spełnienie wszystkich przesłanek nakreślonych w zacytowanym art. 27f ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Z treści wniosku wynika, że ma Pani niepełnosprawną pełnoletnią córkę, która posiada orzeczenie stwierdzające inwalidztwo I grupy. Otrzymuje ona z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych rentę inwalidzką tzw. rentę uczniowską oraz dodatek pielęgnacyjny. Córka Pani jest panną. Jest Pani jedyną osobą, na której spoczywa obowiązek alimentacyjny względem córki. Ponieważ córka jest niezdolna do samodzielnej egzystencji zapewnia jej Pani całodobową opiekę oraz mimo, że dziecko otrzymuje rentę uczniowską i dodatek pielęgnacyjny, tj. uzyskuje dochody ponosi Pani wydatki na jej utrzymanie.

Przenosząc powyższe uregulowania prawne na grunt rozpatrywanej sprawy stwierdzić należy, iż Wnioskodawczyni - jako rodzicowi – przysługuje ulga z tytułu wychowywania niepełnosprawnego dziecka (bez względu na wiek tego dziecka), stosownie do art. 27f ust.1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Wysokość przysługującego z tego tytułu odliczenia od podatku za 2009 r. wynosiła 1.112,04 zł. (..)

marbar

Post autor: marbar »

"3. Płaciłam za internet przelewem z konta internetowego. Jako dowód wplaty pobierałam ze strony banku "Potwierdzenie transakcji" w pdf, które potem drukowałam. Czy takie potwierdzenie wystarczy jako udokumentowanie ponoszonych co miesiąc kosztów, czy nadal potrzebne jest potwierdzenie z datownikiem pani w okienku pocztowym/bankowym?"

od dawna można było podpierać się przelewami.

Ze strony pit.pl:

od 2011 r. z ulgi internetowej korzystać mogą tylko osoby, które posiadają dokument, łącznie spełniający wszystkie poniższe kryteria:
stwierdzający faktyczne poniesienie wydatku, a nie tylko zamówienie usługi lub korzystanie z niej;
zawierający w szczególności:
dane identyfikujące kupującego (odbiorcę usługi lub towaru),
dane identyfikujące sprzedającego (towar lub usługę),
rodzaj zakupionej usługi,
kwotę zapłaty.

---
jeśli na przelewie masz wszystkie te dane, wystarczy przelew
Jeśli jednak czegos brak, to przelew+ faktura (z której wynika wysokość wydatku)

bombka

Post autor: bombka »

Dziękuję za odpowiedzi. Dotycząca internetu jest zrozumiała. Wcześniejsza, mam nadzieję, też (rozumiem z niej, że jednak przysługuje koleżance ulga, z racji opieki i utrzymywania syna). Pojęcie "obowiązku alimentacyjnego" znałam tylko w odniesieniu do obowiązku płacenia zasądzonych alimentów wobec dziecka rozwiedzionemu ojcu, stąd moja wątpliwość.
Jeszcze raz dziękuję.

Zablokowany