jestem rencistką, otrzymałam z ZUS Pit 40A, oraz ze Spółdz.Mieszkaniowej Pit 8C , gdzie w poz. D - INFORMACJA O WYSOKOŚCI PRZYCHODÓW, O KTÓRYCH MOWA W ART.20 UST 1 USTAWY W RODZAJU PRZYCHODU WPISANO "UMORZENIE CZYNSZU NAJMU I KWOTA. Moje pytanie czy powinnam z US rozliczyć sie na Pit 36 , jeżeli tak to,w jakiej pozycji Pit 36 wpisać to umorzenie.?
dziekuje i pozdrawiam
Rencista Pit 40A i Pit 8C
Re: Rencista Pit 40A i Pit 8C
tak, wpisujesz to w inne źródła.
Pamiętaj że zaliczke na podatek z PIT-40A bierzesz z poz. 45
Pamiętaj że zaliczke na podatek z PIT-40A bierzesz z poz. 45
-
teodorakis
tzn.że muszę odprowadzić 18% podatku, a mnie gdzieś obiło się o uszy,że 10%, ale Ty chyba wiesz lepiej
odpisz i dziękuję.
odpisz i dziękuję.
Rozliczając się w PIT-36 wpisujesz wszystkie swoje przychody, także rentę.
Ponieważ od tego przychodu nie pobrano zaliczki na podatek, to pewnie wyjdzie taka kwota do zapłąty.
Ponieważ od tego przychodu nie pobrano zaliczki na podatek, to pewnie wyjdzie taka kwota do zapłąty.
teodorakis napisał(a) :
> odpisz i dziękuję.
sorry, nie zauważyłem tego odpisz i uznałem temat za zamknięty. Tak musisz od tego odprowadzić normalny podatek dochodowy. Nie wiem gdzie usłyszałeś 10% ale ktoś Cie chyba wprowadził w błąd.
> odpisz i dziękuję.
sorry, nie zauważyłem tego odpisz i uznałem temat za zamknięty. Tak musisz od tego odprowadzić normalny podatek dochodowy. Nie wiem gdzie usłyszałeś 10% ale ktoś Cie chyba wprowadził w błąd.