witam,
czy ktos wie jak mam to rozliczyc
podatnik ma
1. emeryture z polskiego zusu
2. emeryture ze Stanow wplywa na konto do PKO SA i widze jakis wyciag z zagranicy SOCIAL SECURITY BENEFIT STATEMENT / pewnie zus amerykanski :-) /, na tym wyciagu widze netto+podatek+brutto a jednoczesnie PKO przysyla PIT-11 na ktorym wypelnia pola emerytura zagraniczna i ubezpieczenie zdrowotne ale w miejscu podatek widze 0,00
o co chodzi ?
czy ktos rozliczal może emeryture ze Stanow?
Dorota
emerutura ze Stanow Zjedn. Ameryki
Re: emerutura ze Stanow Zjedn. Ameryki
chyba cos zakumalam,
zus amerykanski przesyla emeryture do PKO SA ale zatrzymuje kwote na podatek amerykanski, nota bene 30%
po jakim kursie mam przeliczyc ten amerykanski zatrzymany podatek za 2012? jakis sredni NBP ?
D.
zus amerykanski przesyla emeryture do PKO SA ale zatrzymuje kwote na podatek amerykanski, nota bene 30%
po jakim kursie mam przeliczyc ten amerykanski zatrzymany podatek za 2012? jakis sredni NBP ?
D.
Ja rozliczałem kiedyś. Nie wiem tylko, czy u Ciebie jest to rozliczane na takich samych warunkach, jak ja miałem.
Ale troszkę Ci podpowiem...
Trzeba mieć miesięczne wyciągi bankowe. Na nich jest podany KURS (w każdym miesiącu jest inny) po jakim Bank przeliczał emeryturę. Jeżeli nie miałem wyciągu z któregoś miesiąca, to brałem kurs średni NBP (z orientacyjnego dnia w którym mogła wpłynąć emerytura).
Wypełniało się PIT-36 + PIT-ZG.
Kwoty z PIT-11 z Banku oraz PIT-40A/11A z ZUS przepisywało się do PIT-36.
A do PIT-ZG wpisywało się te kwoty (zsumowane) obliczone według poszczególnych KURSÓW.
I to tyle z tego, co pamiętam.
Pozdrawiam.
Ale troszkę Ci podpowiem...
Trzeba mieć miesięczne wyciągi bankowe. Na nich jest podany KURS (w każdym miesiącu jest inny) po jakim Bank przeliczał emeryturę. Jeżeli nie miałem wyciągu z któregoś miesiąca, to brałem kurs średni NBP (z orientacyjnego dnia w którym mogła wpłynąć emerytura).
Wypełniało się PIT-36 + PIT-ZG.
Kwoty z PIT-11 z Banku oraz PIT-40A/11A z ZUS przepisywało się do PIT-36.
A do PIT-ZG wpisywało się te kwoty (zsumowane) obliczone według poszczególnych KURSÓW.
I to tyle z tego, co pamiętam.
Pozdrawiam.
Tak jak napisał Czarek. Trzeba pamiętać jeszcze o uldze abolicyjnej gdyż USA jest rozliczana w niekorzystny -"proporcjonalny" - sposób.
Czyli dokładamy jeszcze PIT/O - poz.37,38.
Dzisiaj napiszę troszkę więcej. Zaznaczam też, że dotyczyć to będzie wypełnianych formularzy za 2011 rok.
Kwotę przychodu z PIT-11 z Banku wstawiało się też w pole 24 (podpole 24a w moim przypadku; w programie autorstwa M.K.) na formularzu PIT-ZG.
Z dokumentu Social Security brało się kwotę podatku i dzieliło na 12 części (miesięcy). Każdą z tych części przeliczało się według KURSU, jaki był na wyciągu z Banku w dniu wpływu emerytury, lub KURSU średniego NBP (w przypadku braku wyciągu). Tak przeliczone kwoty sumowało się, a sumę wpisywało się w pole 25 PIT-ZG.
Nawiasem mówiąc, osoby, którym wypełniałem formularz rozliczały się wspólnie (są małżeństwem) oraz mają polską emeryturę, zawsze miały jakąś nadpłatę. (to do Czecha)
Pozdrawiam.
Kwotę przychodu z PIT-11 z Banku wstawiało się też w pole 24 (podpole 24a w moim przypadku; w programie autorstwa M.K.) na formularzu PIT-ZG.
Z dokumentu Social Security brało się kwotę podatku i dzieliło na 12 części (miesięcy). Każdą z tych części przeliczało się według KURSU, jaki był na wyciągu z Banku w dniu wpływu emerytury, lub KURSU średniego NBP (w przypadku braku wyciągu). Tak przeliczone kwoty sumowało się, a sumę wpisywało się w pole 25 PIT-ZG.
Nawiasem mówiąc, osoby, którym wypełniałem formularz rozliczały się wspólnie (są małżeństwem) oraz mają polską emeryturę, zawsze miały jakąś nadpłatę. (to do Czecha)
Pozdrawiam.
a jak nie mam wyciągu,
czy jak przelicze po srednim rocznym USD z NBP podatek zatrzymany przez amerykanski zus to bedzie ok ?
bo amerykanska emerytura przychodzi PLN na konto do PKO SA
a drugie pytanie co z tą
ulgą abolicyjną gdyż USA jest rozliczana w niekorzystny -"proporcjonalny" - sposób.
?????
Pozdrawiam,
Dorota
czy jak przelicze po srednim rocznym USD z NBP podatek zatrzymany przez amerykanski zus to bedzie ok ?
bo amerykanska emerytura przychodzi PLN na konto do PKO SA
a drugie pytanie co z tą
ulgą abolicyjną gdyż USA jest rozliczana w niekorzystny -"proporcjonalny" - sposób.
?????
Pozdrawiam,
Dorota
Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale nie miałem dostępu do internetu.
> a jak nie mam wyciągu,
Przecież już dwa razy pisałem wyżej....
> czy jak przelicze po srednim rocznym USD z NBP podatek zatrzymany przez
> amerykanski zus to bedzie ok ?
> bo amerykanska emerytura przychodzi PLN na konto do PKO SA
>
> a drugie pytanie co z tą
> ulgą abolicyjną gdyż USA jest rozliczana w niekorzystny
> -"proporcjonalny" - sposób.
> Czyli dokładamy jeszcze PIT/O - poz.37,38.
Ulga abolicyjna to nie mój temat, jestem w tym mało zorientowany.
Ale ulga ta chyba nie dotyczy emerytur, tylko stosunku pracy. Nie wiem.
Pozdrawiam.
> a jak nie mam wyciągu,
Przecież już dwa razy pisałem wyżej....
> czy jak przelicze po srednim rocznym USD z NBP podatek zatrzymany przez
> amerykanski zus to bedzie ok ?
> bo amerykanska emerytura przychodzi PLN na konto do PKO SA
>
> a drugie pytanie co z tą
> ulgą abolicyjną gdyż USA jest rozliczana w niekorzystny
> -"proporcjonalny" - sposób.
> Czyli dokładamy jeszcze PIT/O - poz.37,38.
Ulga abolicyjna to nie mój temat, jestem w tym mało zorientowany.
Ale ulga ta chyba nie dotyczy emerytur, tylko stosunku pracy. Nie wiem.
Pozdrawiam.