W 2012 r córka (24 l.)ukończyła studia magisterskie i odbyła staż unijny organizowany przez uczelnię za który otrzymała wynagrodzenie 3237 zł. Z tej kwoty uczelnia przekazała do US 365 zł tytułem zaliczki na podatek dochodowy, a następnie US zwrócił tę kwotę córce. Pod koniec 2012 roku Politechnika Poznańska otrzymała z Urzędu Skarbowego interpretację dotyczącą płacenia zaliczek od wynagrodzenia stażowego mówiącą o tym, że od tych wynagrodzeń nie należy odprowadzać zaliczki na poczet podatku. W związku z tym część z studentów (odbywająca staż jesienią) otrzymała od razu wynagrodzenie powiększone o kwotę podatku, a pozostałym osobom zwrócono pobraną zaliczkę pod koniec listopada 2012. Skutkiem tego, że zaliczki nie pobrano, Politechnika nie będzie rozsyłać PITów
W związku z tym mam pytanie: czy dochód z tego stażu podlega opodatkowaniu? Czy mogę w takim razie odliczyć ulgę prorodzinna na córkę za okres styczeń - wrzesień 2012
Ulga rodzinna i studencki staż unijny
Re: Ulga rodzinna i studencki staż unijny
Staże które są finansowane przez UE (tzw EFS) podlegają zwolnieniu z podatku - art.21 ust.1 pkt 137 :
137) środki finansowe otrzymane przez uczestnika projektu jako pomoc udzielona w ramach programu finansowanego z udziałem środków europejskich, o których mowa w ustawie z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. nr 157, poz. 1240, z późn. zm.).
czyli :
1) nie trzeba się z nich rozliczać
2) nie "wchodzą" w kwotę limitu 3089
Moim zdaniem można odliczyć ulgę.
137) środki finansowe otrzymane przez uczestnika projektu jako pomoc udzielona w ramach programu finansowanego z udziałem środków europejskich, o których mowa w ustawie z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. nr 157, poz. 1240, z późn. zm.).
czyli :
1) nie trzeba się z nich rozliczać
2) nie "wchodzą" w kwotę limitu 3089
Moim zdaniem można odliczyć ulgę.