DWA PITY-11 MOJEGO MĘŻA. PILNE !!!!
DWA PITY-11 MOJEGO MĘŻA. PILNE !!!!
Mam problem, gdyż nie wiem co wpisać w pozycji C.1. mając dwa Pity-11 męża z jego dwóch zakładów pracy (pobyt na delegacji). Czy powinnam dodawać kwoty z obu pitów w pozycji 37,38,39 i 40 oraz składki społeczne i zdrowotne? Ja też mam Pit-11.
Re: DWA PITY-11 MOJEGO MĘŻA. PILNE !!!!
Jeżeli masz na PIT-11 u męża wypełnioną pozycję 38 - to oznacza , że musisz wykazać te dochody (uzyskane za granicą)- na PIT/ZG czyli wypełniasz PIT 36+ZG.
Tak- dane trzeba sumować.
Tak- dane trzeba sumować.
dziekuje za zauwazenie mojego problemu. w poz,38 jest pusto maz pracowal 3-m delegowany z zakladu mcierzystego zostala na ten czas rozwiazana umowa poprostu z jednej spolki do drugiej tj,PKP W KRAJU MAM JESZCZE PYTANIE syn ma 21lat 2012 ukonczyl technikum w kwietniu w maju matura a w czerwcu egzamin i zakonczyl nauke, prosze mi odpisac ile wpisac m-cy w uldze na dzieci?
jeżeli syn nie poszedł dalej na studia i nie zarobił w 2012 więcej niż 3089zł to można odliczyć 8 miesięcy od stycznia do września.
Syn odbywał staż 4-miesięczny (821zł/mies.) od października 2012 do stycznia 2013 r. To jak mam to obliczyć?
I jeszcze jedno pytanie. Czy syn powinien rozliczyć się z PIT-11, który otrzymał z UP?
Bardzo dziękuję za pomoc.
I jeszcze jedno pytanie. Czy syn powinien rozliczyć się z PIT-11, który otrzymał z UP?
Bardzo dziękuję za pomoc.
jeżeli otrzymał pit-11 to musi się rozliczyć.
Zobacz na picie kwotę jego dochodu. Jeżeli jest niższa niż 3089 to możesz skorzystać z ulgi prorodzinnej.
Zobacz na picie kwotę jego dochodu. Jeżeli jest niższa niż 3089 to możesz skorzystać z ulgi prorodzinnej.
Czy popełniłam błąd? Składając deklarację PIT-37 i PIT-0 w uldze rodzinnej na dzieci córce wpisałam 4 miesiące, gdyż ukończyła ona szkołę w 2011 roku w kwietniu nie przystępując do matury i egzaminu zawodowego. Czy powinnam była wtedy wpisać 8 miesięcy? Jeżeli tak to czy można i w jaki sposób odzyskać tą różnicę?
Wydaje mi się, że jeżeli córka nie osiągnęła dochodu powyżej 3089zł brutto w 2011 to spokojnie mogłaś odliczyć 8 miesięcy.
Można spokojnie złożyć teraz korektę zeznania za 2011r z właściwymi polami. Dużo urzędów wymaga dodatkowo złożenia "wniosku o stwierdzenie nadpłaty" i jako załącznik dołączyć korektę zeznania.
Proszę o sprostowanie jeżeli nie mam racji.
Można spokojnie złożyć teraz korektę zeznania za 2011r z właściwymi polami. Dużo urzędów wymaga dodatkowo złożenia "wniosku o stwierdzenie nadpłaty" i jako załącznik dołączyć korektę zeznania.
Proszę o sprostowanie jeżeli nie mam racji.
Wirus napisał(a) :
> jeżeli otrzymał pit-11 to musi się rozliczyć.
>
I tutaj szczególny przypadek gdy nie dotrze na czas PIT-11 do adresata (np. upadłość pracodawcy, zagubienie listu na poczcie, błędny adres itp.).
Taki fakt nie zwalnia nikogo z obowiązku złożenia zeznania rocznego. Wypełnia się wtedy właściwy formularz zeznania podatkowego, obliczając podatek na podstawie dostępnych informacji własnych, np. RMUA, umowy o pracę, przelewów na konto. Razem z zeznaniem należy też złożyć do US wyjaśnienia, iż rozliczenie zostało dokonane na podstawie posiadanych przez podatnika informacji, według jego najlepszej wiedzy, ponieważ nie otrzymał PIT-11 od swojego pracodawcy.
> jeżeli otrzymał pit-11 to musi się rozliczyć.
>
I tutaj szczególny przypadek gdy nie dotrze na czas PIT-11 do adresata (np. upadłość pracodawcy, zagubienie listu na poczcie, błędny adres itp.).
Taki fakt nie zwalnia nikogo z obowiązku złożenia zeznania rocznego. Wypełnia się wtedy właściwy formularz zeznania podatkowego, obliczając podatek na podstawie dostępnych informacji własnych, np. RMUA, umowy o pracę, przelewów na konto. Razem z zeznaniem należy też złożyć do US wyjaśnienia, iż rozliczenie zostało dokonane na podstawie posiadanych przez podatnika informacji, według jego najlepszej wiedzy, ponieważ nie otrzymał PIT-11 od swojego pracodawcy.
Córka po ukończeniu szkoły jeszcze nigdzie nie pracowała.
Jeśli chodzi o tą korektę to czy mam wypełnić PIT-37 i PIT/0 ? I wprowadzić dane z roku 2011?
O co chodzi z tym wnioskiem o złożeniu nadpłaty?
Czy mógłby pan odnieść się jeszcze do mojego pierwszego postu, bo nadal nie rozumiem czy mam sumować PITy .... w pozycji 38. koszty przychodów przekraczają limit.
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jestem ogromnie wdzięczna za dotychczasową pomoc ;)
Jeśli chodzi o tą korektę to czy mam wypełnić PIT-37 i PIT/0 ? I wprowadzić dane z roku 2011?
O co chodzi z tym wnioskiem o złożeniu nadpłaty?
Czy mógłby pan odnieść się jeszcze do mojego pierwszego postu, bo nadal nie rozumiem czy mam sumować PITy .... w pozycji 38. koszty przychodów przekraczają limit.
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jestem ogromnie wdzięczna za dotychczasową pomoc ;)