umowa o pracę i zlecenie - dlaczego mniej pieniędzy do zwrot

patrycja1202

umowa o pracę i zlecenie - dlaczego mniej pieniędzy do zwrot

Post autor: patrycja1202 »

Witam, co roku zajmuję się własnymi rozliczeniami podatkowymi. Tak też postanowiłam zrobić w tym roku, jednak okoliczności się zmieniły gdyż zaczęłam pracować na podstawie umowy o pracę i w drugiej pracy dorabiam na podstawie umowy zlecenia. Rozliczałam się z obu osobno i jednocześnie. Moją uwagę przyciągnął jeden fakt: z rozliczenia z umowy zlecenia powinnam dostać zwrot podatku w wysokości 555zł, z rozliczenia z umowy o pracę powinnam dostać 211zł zwrotu podatku. Kiedy rozliczam oba pity jednocześnie w formularzu pit37 wychodzi mi że kwotę którą mi zwrócą to tylko 582zł. Nie mogę dojść do tego dlaczego tak jest. Pomoże ktoś? Z góry dziękuję.

Dane z pitów 11

Umowa o pracę:
przychód (pole 35) 3476,21 zł
koszty uzyskania przychodów (pole 36) 222,50 zł
dochód (37) 3253,71 zł
zaliczka pobrana przez podatnika (39) 211zł
składki na ubezp. społ. podlegające odliczeniu od doch. (75) 421,74 zł
składki na ubezp. zdrowotne podl. odliczeniu od podatku (77) 205,72 zł

Umowa zlecenie:
przychód (55) 4113,54 zł
koszty uzyskania przychodów (56) 822,70 zł
dochód (57) 3290,84 zł
zaliczka pobrana przez płatnika (58) 591 zł

Wirus
Kontakt:

Re: umowa o pracę i zlecenie - dlaczego mniej pieniędzy do zwrot

Post autor: Wirus »

dzieje się tak dlatego, że w umowie o pracę zarobiłaś tak mało, że po odliczeniu kosztów i składki społecznej kwota dochodu jest niższa niż 3089zł a więc nie przekroczyłaś progu podatkowego (poz. 107 = 0zł) w związku z czym cały podatek do zwrotu (211zł).

Jeżeli zsumujesz oba dochody to wtedy już przekroczyłaś próg podatkowy (poz. 107 > 0zł) i podatek się należy co wyjaśnia różnicę w zwrotach jak sprawdzasz osobno i razem.

Mam nadzieję, że zrozumiałaś moje wypociny ;)

slonik57

Post autor: slonik57 »

Ten cały system podatkowy to takie "przelewanie pustego w próżne". Gdzieś tam zabiorą, tam utną, gdzieś indziej oddadzą. Czy ta praca nad pracą się opłaca?

Czech

Post autor: Czech »

Tak jak pisał Wirus - można jeszcze dodać , że wszystko to wynika z tzw. kwoty wolnej od podatku.
Kwota ta wynosi 556,04 zł.

W umowie o pracę kwotę tą dzieli się na 12 m-cy - i wychodzi na to , że miałaś ja odpisana za dwa miesiące.
Co potwierdza moje rozliczenie PIT37 to u mnie wychodzi 462 do zwrotu czyli pozostałe 10/12 z kwoty wolnej.
W umowie zleceniu przy wyliczeniu podatku należnego nie potrąca się kwoty wolnej - dlatego wyszła ci cała do zwrotu - 555 - przy jej rozliczeniu "solo".
Sprawdź jeszcze raz wyliczenia,a dane z umowy zlecenia wpisz w wiersz 3 poz.: 45,46... itd. Czy nie masz przypadkiem złego druku PIT37 ?

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

No proszę, człowiek się uczy całe życie.

A mnie zawsze zastanawiało co oznacza u mnie co miesiąc na pasku:

Ulga- 46,33zł

Jak pobierałem rentę rodzinną to było Ulga - 0zł
Miałem się wybrać do księgowej aby zasięgnąć języka i zaspokoić ciekawość ale Czech był szybszy ;)

A przypadkiem księgowa nie rąbnęła się u mnie w zaokrągleniu? Nie powinno być 46,34zł?

Zablokowany