PIT 36
PIT 36
Witam syn pierwszy raz rozlicza sie za ubiegły rok. Kupił i sprzedał w ciągu 6 mc samochód (ze stratą) oraz otrzymał pieniądze z urzędu pacy za udział w szkoleniu. Jak rozpisać te dwie pozycje, bo po zsumowaniu tych przychodów strata będzie niższa niż w rzeczywistości? Czy tak ma być?
Re: PIT 36
Wiersz "Inne źródła" i kolumny "Przychód" oraz "Strata"
W przychodzie wpisuje przychód ze szkolenia, w stracie kwotę straty ze sprzedaży auta.
Zakładam, że otrzymał pit-11 ze urzędu pracy.
W przychodzie wpisuje przychód ze szkolenia, w stracie kwotę straty ze sprzedaży auta.
Zakładam, że otrzymał pit-11 ze urzędu pracy.
Chyba nie tak, (cyfry przykładowe)sprzedał samochód za 4700 +koszt szkolenia 200 = przychód 4900. Kupił za 5000= 300 straty. Kiedy robię jak mówisz program krzyczy. Mam wrażenie ze 4900 to przychód, 5000 to koszty przychodu, dochodu nie uwzględni i wyjdzie tylko 100 straty :(
Chyba mam rację
http://www.epodatnik.pl/index.php/docho ... ..?start=2
http://www.epodatnik.pl/index.php/docho ... ..?start=2
masz racje przepraszam. Dawno nie rozliczałem nikogo ze stratą i napisałem na szybko gdzie ma się co pojawić ;). Faktycznie program sam wyliczy stratę jeżeli koszty uzyskania będą wyższe niż dochód.
Porozmawiałam z KIP i w trakcie rozmowy analizowaliśmy art.9 (dotyczący rozliczania strat)
art.9
ust.3. O wysokość straty ze źródła przychodów, poniesionej w roku podatkowym, można obniżyć dochód uzyskany z tego źródła w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% kwoty tej straty.
3a. Przepis ust. 3 nie ma zastosowania do strat:
1) z odpłatnego zbycia rzeczy i praw majątkowych, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8, oraz
2) ze źródeł przychodów, z których dochody są wolne od podatku dochodowego.
---
Art. 10 ust.1 pkt 8 dotyczy właśnie dochodu z odpłatnego zbycia rzeczy (tu: samochodu)
czyli: straty z odpłatnego zbycia auta nie masz prawa rozliczyć w latach następnych, nawet z tego samego źródła przychodu.
Ustawa wyłącza i koniec.
Oczywiście mamy obowiązek dochód/stratę wykazać, bo US może się mnie czepić, że ukrywamy sprzedaż auta.
Pani doradca z KIP mówi, że w takim wypadku wykazuję w innych źródłach przychód (cenę uzyskaną) ze sprzedaży auta, natomiast koszty ograniczam do wysokości przychodu.
W rezultacie dochód wyjdzie zerowy
Przychód 4700, koszty uzyskania 4700 = dochód zero
Do tego normalnie doliczam w "innych źródła" te przychody, które uzyskałam. Czy to przychód ze szkolenia, czy zasiłek z ZUS czy inne podlegające opodatkowaniu z tego źródła
I wyjdzie prawidłowo
art.9
ust.3. O wysokość straty ze źródła przychodów, poniesionej w roku podatkowym, można obniżyć dochód uzyskany z tego źródła w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% kwoty tej straty.
3a. Przepis ust. 3 nie ma zastosowania do strat:
1) z odpłatnego zbycia rzeczy i praw majątkowych, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8, oraz
2) ze źródeł przychodów, z których dochody są wolne od podatku dochodowego.
---
Art. 10 ust.1 pkt 8 dotyczy właśnie dochodu z odpłatnego zbycia rzeczy (tu: samochodu)
czyli: straty z odpłatnego zbycia auta nie masz prawa rozliczyć w latach następnych, nawet z tego samego źródła przychodu.
Ustawa wyłącza i koniec.
Oczywiście mamy obowiązek dochód/stratę wykazać, bo US może się mnie czepić, że ukrywamy sprzedaż auta.
Pani doradca z KIP mówi, że w takim wypadku wykazuję w innych źródłach przychód (cenę uzyskaną) ze sprzedaży auta, natomiast koszty ograniczam do wysokości przychodu.
W rezultacie dochód wyjdzie zerowy
Przychód 4700, koszty uzyskania 4700 = dochód zero
Do tego normalnie doliczam w "innych źródła" te przychody, które uzyskałam. Czy to przychód ze szkolenia, czy zasiłek z ZUS czy inne podlegające opodatkowaniu z tego źródła
I wyjdzie prawidłowo