Ulga meldunkowa

podatnik

Ulga meldunkowa

Post autor: podatnik »

Witam wszystkich. Mam pytanie związane z ulgą meldunkową. W sierpniu 2012 r. sprzedałem mieszkanie, którego właścicielem stałem się w czerwcu 2008. Korzystam z prawa do ulgi meldunkowej, gdyż przed sprzedażą byłem tam zameldowany powyżej 12 miesięcy. Wiem, że muszę złożyć stosowne oświadczenie w US ale nie wiem jaki PIT należy przy tym wypełnić. Dodam, że w roku 2012 nie posiadałem żadnych dochodów, ponieważ nie byłem nigdzie zatrudniony. Nie byłem również zarejestrowany jako bezrobotny. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podpowiedział jaki druk PIT jest właściwy do tej sytuacji.

ps.
Przejrzałem forum ale w podobnych tematach nie znalazłem odpowiedzi.

Pozdrawiam
Janusz

wla.gle

Re: Ulga meldunkowa

Post autor: wla.gle »

Dzień dobry!.

Znalazłem coś takiego.

Zbycie nieruchomości nabytej lub wybudowanej w roku 2007-2008 należy rozliczyć na deklaracji PIT-36, PIT-38, PIT-28, PIT-36L. Zbycie deklaruje się w dodatkowej rubryce deklaracji, którą składa się w związku z osiąganymi przychodami, a jeżeli podatnik w danym roku innych przychodów nie osiąga – na PIT-36,
ale to wtedy jak trzeba zapłacić podatek.
W twojej sytuacji wystarczy zgłosić do US o zwolnieniu od podatku z tytułu ulgi meldunkowej,
tak się mnie zdaje, ale też nie jestem pewny na 100%.
AHOJ!.

Czech

Post autor: Czech »

wla.gle

Dziękuje, przegapiłem ten post.
AHOJ!.

podatnik

Prawie wszystko jasne. Oświadczenie jest dostępne na stronce US. Z tym nie ma problemu. Jednak poza oświadczeniem, które składa się do US trzeba też wypełnić jakiś PIT. Nawet jeżeli człowiek nie miał pracy ani dochodów.

wla.gle

Dzień dobry!.
Najlepiej zadzwoń do swojego US, bo ja miałem sytuację /inna niż Twoja/,
gdzie trzeba było wypełnić pit-39, a powiedziano mnie, że wystarczy tylko
oświadczenia o przeznaczeniu na własne wydatki mieszkaniowe.
Różnie bywa.
AHOJ!.

podatnik

Potwierdziłem w US. Po złożeniu oświadczenia w urzędzie nie uwzględnia się już tego w PIT.

Zablokowany