Jaki pit
-
Jaki pit
mam dochody ze stosunku pracy, zasiłki z ubezpieczenia społecznego i pit 11 z KRUS z dochodami w rubryce 8 (prawa autorskie i inne prawa, o których mowa w art.18 ustawy). Robię rozliczenie koledze i nie wiem jak to ugryźć, czyżby to było świadczenie wypłacone po śmierci ojca, które on otrzymał ?????Jaki wybrać pit i co z tym dochodem z rybryki 8.
Nie mam chwilowo możliwości skontaktowania się z nim, a chcę mu już rozliczyć pita
Nie mam chwilowo możliwości skontaktowania się z nim, a chcę mu już rozliczyć pita
Re: Jaki pit
Dzień dobry!.
Tak, to jest to. Są to dochody z praw majątkowych. Wpisujesz je w wiersz 4 pole 50
lub wiersz 4 pole 77. Przy tego rodzaju dochodach jak piszesz - PIT-37.
AHOJ!.
Tak, to jest to. Są to dochody z praw majątkowych. Wpisujesz je w wiersz 4 pole 50
lub wiersz 4 pole 77. Przy tego rodzaju dochodach jak piszesz - PIT-37.
AHOJ!.
-
Czyli to może być świadczenie wypłacone po śmierci ojca ????, ale jak to się ma do art.18
Art. 18.
Za przychód z praw majątkowych uważa się w szczególności przychody z praw autorskich i praw pokrewnych w rozumieniu odrębnych przepisów, praw do projektów wynalazczych, praw do topografii układów scalonych, znaków towarowych i wzorów zdobniczych, w tym również z odpłatnego zbycia tych praw.
Art. 18.
Za przychód z praw majątkowych uważa się w szczególności przychody z praw autorskich i praw pokrewnych w rozumieniu odrębnych przepisów, praw do projektów wynalazczych, praw do topografii układów scalonych, znaków towarowych i wzorów zdobniczych, w tym również z odpłatnego zbycia tych praw.
Witam ponownie.
W pit-11 z ZUS strona -3 WYJAŚNIENIA pkt 1.
Świadczenia wypłacone na podstawie art.136 ust 1 ustawy z dania 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych stanowią dla osób wymienionych w tym przepisie, przychód z praw majątkowych o którym mowa w art. 10 ust 1 pkt 7 oraz art.18 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Art. 10 ust 1 pkt 7 pdof -ten art. ma tu zastosowanie "kapitały pieniężne i prawa majątkowe itd"
Mam nadzieję, że pomogłem.
AHOJ!.
W pit-11 z ZUS strona -3 WYJAŚNIENIA pkt 1.
Świadczenia wypłacone na podstawie art.136 ust 1 ustawy z dania 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych stanowią dla osób wymienionych w tym przepisie, przychód z praw majątkowych o którym mowa w art. 10 ust 1 pkt 7 oraz art.18 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Art. 10 ust 1 pkt 7 pdof -ten art. ma tu zastosowanie "kapitały pieniężne i prawa majątkowe itd"
Mam nadzieję, że pomogłem.
AHOJ!.
-
Tylko to jest pit 11 z KRUS, w wyjaśnieniach w punkcie 1 jest odwłanie do art10 ust.1 pkt7 w związku z art.18 to chyba o to chodzi, że syn wziął emeryturę po zmarłym ojcu i musi teraz się z tych dochodów rozliczyć.
witam.
Oczywista oczywistość.
Lecz nie - w związku - tylko oraz, a to już jest różnica.
Wpisz tak jak pisałem wyżej i będzie OK.
Wiersz 4.
Wszystkiego najlepszego.
Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi - z góry dziękuję.
AHOJ!.
Oczywista oczywistość.
Lecz nie - w związku - tylko oraz, a to już jest różnica.
Wpisz tak jak pisałem wyżej i będzie OK.
Wiersz 4.
Wszystkiego najlepszego.
Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi - z góry dziękuję.
AHOJ!.
-
Pit 37 dochody z pit 11 z rubryki prawa autorskie i inne prawa o których mowa w art.18 ustawy wpisuję w Picie 37 w rubryce 4 w poz.50 i święto
Dzięki za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Dzięki za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1