internet odliczenie

internautka

internet odliczenie

Post autor: internautka »

Czy aby odliczyć internet powinnam posiadać potwierdzenia zapłaty za faktury ?
Czy wraz z pitami przesyłamy do US kopie dokumentów ?

danula

Re: internet odliczenie

Post autor: danula »

tylko odliczasz a faktury musisz mieć w domu, ja akurat mam zlecenie stałe w banku tak więc zawsze mogę to odtworzyć ale najlpiej mieć potwierdzenie przelewu wydrukowane
Zawsze jak robię PITa to robie oczywiście kopię , potwierdzam w US,że oddałam i do tego załączam PIT-11 i inne dokumenty i razem pakuje w razie kontroli.

slonik57

Post autor: slonik57 »

I jeszcze dodam, że faktury elektroniczne (forma pdf) przesyłane na maila też są dowodem poniesienia kosztów za Internet (i nie tylko). Można je skopiować na kompa, potem na inny nośnik danych. Warto też je wydrukować na papier. Takie dokumenty trzyma się 5 a najlepiej 6 lat. Internet możemy razem odliczać nawet te połączenia, które mamy w komórkach.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

a dlaczego najlepiej 6 lat? Ustawowo jest 5 lat i po tym okresie US może nas za przeproszeniem cmoknąć.

Ważne aby pamiętać, że 5 lat liczy się od 1 stycznia roku następującego po złożeniu zeznania.
Czyli przykład: Zeznanie złożone w 2013. 5 lat liczy się od 1.01.2014 więc zakończy się 31.12.2018.

slonik57

Post autor: slonik57 »

A z praktyki ten jeden rok więcej. Bo jeśli komuś zachce się sprawdzać zeznanie za rok np. 5 to faktury z niego mają już 6 lat.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

no fakt, nie zrozumieliśmy się ;) Każdy dokument ma swoją datę ale liczy się przede wszystkim data złożenia zeznania podatkowego. Daty dokumentów na których podstawie wypełniliśmy zeznanie nie maja znaczenia.

Jeżeli np. po 3 latach od zeznania zrobisz jego korektę to czas leci od początku i wszystkie dokumenty do tego zeznania będą już miały nawet 8-9lat ;)

Zablokowany