Dwie wypłaty z dwóch firm w jednym miesiącu

Lurojek

Dwie wypłaty z dwóch firm w jednym miesiącu

Post autor: Lurojek »

Witam serdecznie.
Mam dylemat co do kosztow uzyskania przychodów
Do dnia 31.12.2011r miałem umowe z firmą X która wyplacała wynagrodzenie 10 dnia każdego miesiąca czyli wynagrodzenie otrzymałem 10.01.2012r
Od 01.01.2012 mam umowe z firma Y która wypłaca wynagrodzenie z góry i dnia 01.01.2012 roku dostałem kase.
W miesiącu styczniu dostałem wypłate z firmy X i Y jak to rozliczyć ?
Czy koszty uzyskania przychodów moge rozliczyć z wielu stosunkow pracy ?

wla.gle

Re: Dwie wypłaty z dwóch firm w jednym miesiącu

Post autor: wla.gle »

Jeżeli pracownik przepracował w ciągu całego miesiąca choćby jeden dzień i z tego tytułu otrzymał wynagrodzenie, koszty muszą być również uwzględnione. Co do zasady więc, koszty uzyskania przychodu przysługują pracownikowi wówczas, gdy w danym miesiącu uzyskał on przychód ze stosunku pracy. Gdyby jednak w jednym miesiącu nastąpiła więcej niż jedna wypłata, koszty potrąca się tylko raz.
Jeżeli w danym miesiącu pracownik świadczył pracę na rzecz swojej firmy, zgodnie z obowiązującą go umową, ale z różnych względów, zwykle z winy pracodawcy, nie otrzymał należnej mu z tego tytułu pensji, to i tak przysługują mu koszty uzyskania przychodu w ustawowej wysokości.

Koszty związane są ze świadczeniem pracy przez pracownika, więc jeżeli była to tylko wypłata w danym miesiącu za ubiegły miesiąc, a nie było świadczenia pracy, to koszty nie przysługują.
Koszty od pracodawcy x powinny być uwzględnione w grudniu.

AHOJ!.

Czech

Post autor: Czech »

Kwoty kosztów uzyskania przychodów z dwóch umów się sumuje do wysokości limitowanych.

Do obliczenia dochodu uzyskanego w 2012 r. z tytułu stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej, roczne koszty uzyskania przychodów wynoszą nie więcej niż:
1.335 zł (miesięcznie 111 zł 25 gr), w przypadku gdy podatnik uzyskiwał przychody z tytułu jednego stosunku pracy (stosunków pokrewnych),
2.002 zł 05 gr, w przypadku gdy podatnik uzyskiwał przychody równocześnie z więcej niż jednego stosunku pracy (stosunków pokrewnych),
1.668 zł 72 gr (miesięcznie 139 zł 06 gr), w przypadku gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika w roku podatkowym było położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę lub nie otrzymywał zwrotu kosztów dojazdu (z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu),
2.502 zł 56 gr, w przypadku gdy podatnik uzyskiwał przychody równocześnie z więcej niż jednego stosunku pracy (stosunków pokrewnych), a miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika było położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę lub nie otrzymywał zwrotu kosztów dojazdu (z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu).

Lurojek

Post autor: Lurojek »

To jeśli mam kup 139,06 z firmy X a z firmy Y 1668,72
To mam w kosztach uzyskania przychodu wpisać: 139,06+1668,72= 1807,78
czy moge wpisać ktowe 2502,56 jako ze z wielu stosunków pracy. Ktorą kwote mam wpisać w pit 37 w pole 38?

Czech

Post autor: Czech »

Kwoty kosztów uzyskania przychodów z dwóch umów się sumuje, ale nie mogą przekroczyć wysokości limitowanych.
Masz wpisać : 139,06+1668,72= 1807,78

Zablokowany