sprzedaż akcji przelew na konto z brukseli
-
jolanta gastoł
sprzedaż akcji przelew na konto z brukseli
Mam pytanko na jakiej podstawie i czy moja ciocia musi rozliczyć dochód ze sprzedaży akcji przelew dostała na konto z Brukseli ale nie wiem czy dostanie na to pit rozliczyć tylko na jakim picie czy czekać na jakąś informację od firmy która przysłała przelew. Proszę o podpowiedź co zrobić.
Re: sprzedaż akcji przelew na konto z brukseli
Sprzedaż akcji w Belgii mogła ale nie musiała być tam opodatkowana. Informacja o ewentualnej kwocie pobranego podatku powinna być cioci przekazana. Jeżeli w Belgii został pobrany podatek to podlega on odliczeniu od podatku obliczonego w Polsce.
Ciocia powinna rozliczyć dochód ze sprzedaży akcji na PIT-38 + PIT-ZG.
W programie PITy2012, należy wypełnić w pierwszej kolejności podpola w poz.31 na PIT-ZG podając w pierwszym podpolu kwotę przychodu uzyskanego ze sprzedaży akcji a w drugim podpolu kwotę za którą nabyła sprzedane akcje + ewentalne udokumentowane koszty ich zakupu, posiadania w 2012 roku i sprzedaży.
Jeżeli był pobrany podatek w Belgii to należy podać jego kwotę w poz. 32 na PIT-ZG.
Program Pity2012 przeniesie podane na PIT-ZG kwoty do odpowiednich pozycji na PIT-38.
W poz. 30 na PIT-38 należy jeszcze wpisać stawkę podatku 19% i to w zasadzie wszystko.
Program obliczy kwotę podatku.
Ciocia powinna rozliczyć dochód ze sprzedaży akcji na PIT-38 + PIT-ZG.
W programie PITy2012, należy wypełnić w pierwszej kolejności podpola w poz.31 na PIT-ZG podając w pierwszym podpolu kwotę przychodu uzyskanego ze sprzedaży akcji a w drugim podpolu kwotę za którą nabyła sprzedane akcje + ewentalne udokumentowane koszty ich zakupu, posiadania w 2012 roku i sprzedaży.
Jeżeli był pobrany podatek w Belgii to należy podać jego kwotę w poz. 32 na PIT-ZG.
Program Pity2012 przeniesie podane na PIT-ZG kwoty do odpowiednich pozycji na PIT-38.
W poz. 30 na PIT-38 należy jeszcze wpisać stawkę podatku 19% i to w zasadzie wszystko.
Program obliczy kwotę podatku.