Odliczenia internetu z 2-ch źródeł

RomanSkok

Odliczenia internetu z 2-ch źródeł

Post autor: RomanSkok »

Mam ( wspólnie ze żoną) internet stacjonarny od dostawcy kablowego oraz
dodatkowo dla córki, która czasami przebywa poza domem, wykupiłem w Orange
dodatkowy Internet stacjonarny na mój nr telefonu komórkowego, ale zainstalowany
jest tam, gdzie przebywa córka.
Czy mogę wobec tego odliczyć połowę domowego internetu i cały, który zainstalowałem
córce( Orange). Oczywiście do kwoty max. 760 zł dla mnie ?

Bartek

Re: Odliczenia internetu z 2-ch źródeł

Post autor: Bartek »

Kiedyś było tak,że odliczało się tylko łącze używane w miejscu zamieszkania, ale od zeszłego roku odliczeniu podlegają wydatki poniesione przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet, niezależnie od miejsca w którym się z niego korzysta jak i formy jego dostępu, w związku z tym moim zdaniem możesz odliczyć także wydatki na łącze używane przez córkę.

Oczywiście limit jest jeden bez względu na ilość łącz - 760zł.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

To ja tylko dla pewności spytam.

Na fakturze od operatora PLAY mam wyszczególnione pozycje w której jedna z nich jest:

Pakiet Internet 200MB - 7zł

Rozumiem, że jeżeli na fakturze mam cos takiego wyszczególnione to mogę to sobie dodać do kosztów poniesionych z tytułu użytkowania sieci internet?

lem7on

Post autor: lem7on »

Ulga związana jest z korzystaniem z sieci Internet. Oznacza to, że prawo do ulgi ma nie tylko korzystający z sieci w miejscu zamieszania, ale również podatnik posiadający Internet w telefonie komórkowym, korzystający z sieci wireless, w kafejce internetowej, czy posiadający przenośny modem podłączany do laptopa.
Nie ma obecnie konieczności udowadniania administracyjnej rejestracji (zameldowania) w miejscu korzystania z sieci. Nie ma również obowiązku, by z sieci korzystać tylko w miejscu zamieszkania. Stąd też zakres ulgi znacznie rozszerza się.

http://www.pit.pl/ulga-internet/

Zablokowany