Mam ( wspólnie ze żoną) internet stacjonarny od dostawcy kablowego oraz
dodatkowo dla córki, która czasami przebywa poza domem, wykupiłem w Orange
dodatkowy Internet stacjonarny na mój nr telefonu komórkowego, ale zainstalowany
jest tam, gdzie przebywa córka.
Czy mogę wobec tego odliczyć połowę domowego internetu i cały, który zainstalowałem
córce( Orange). Oczywiście do kwoty max. 760 zł dla mnie ?
Odliczenia internetu z 2-ch źródeł
Re: Odliczenia internetu z 2-ch źródeł
Kiedyś było tak,że odliczało się tylko łącze używane w miejscu zamieszkania, ale od zeszłego roku odliczeniu podlegają wydatki poniesione przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet, niezależnie od miejsca w którym się z niego korzysta jak i formy jego dostępu, w związku z tym moim zdaniem możesz odliczyć także wydatki na łącze używane przez córkę.
Oczywiście limit jest jeden bez względu na ilość łącz - 760zł.
Oczywiście limit jest jeden bez względu na ilość łącz - 760zł.
To ja tylko dla pewności spytam.
Na fakturze od operatora PLAY mam wyszczególnione pozycje w której jedna z nich jest:
Pakiet Internet 200MB - 7zł
Rozumiem, że jeżeli na fakturze mam cos takiego wyszczególnione to mogę to sobie dodać do kosztów poniesionych z tytułu użytkowania sieci internet?
Na fakturze od operatora PLAY mam wyszczególnione pozycje w której jedna z nich jest:
Pakiet Internet 200MB - 7zł
Rozumiem, że jeżeli na fakturze mam cos takiego wyszczególnione to mogę to sobie dodać do kosztów poniesionych z tytułu użytkowania sieci internet?
Ulga związana jest z korzystaniem z sieci Internet. Oznacza to, że prawo do ulgi ma nie tylko korzystający z sieci w miejscu zamieszania, ale również podatnik posiadający Internet w telefonie komórkowym, korzystający z sieci wireless, w kafejce internetowej, czy posiadający przenośny modem podłączany do laptopa.
Nie ma obecnie konieczności udowadniania administracyjnej rejestracji (zameldowania) w miejscu korzystania z sieci. Nie ma również obowiązku, by z sieci korzystać tylko w miejscu zamieszkania. Stąd też zakres ulgi znacznie rozszerza się.
http://www.pit.pl/ulga-internet/
Nie ma obecnie konieczności udowadniania administracyjnej rejestracji (zameldowania) w miejscu korzystania z sieci. Nie ma również obowiązku, by z sieci korzystać tylko w miejscu zamieszkania. Stąd też zakres ulgi znacznie rozszerza się.
http://www.pit.pl/ulga-internet/