Witam
Rozliczam PIT-37 synowi, który pracuje na umowę o prace w zakładzie oddalonym o 50 km od miejsca
zamieszkania. W 2011 roku przepracował w nim 9 miesięcy a pozostałe 3 miesiące zarejestrowany był
jako bezrobotny.
pyt.: Jakie ma wykazać KUP ?
W PIT-11 ma wykazane 1001,25.
Dziękuje za możliwie szybką odpowiedź.-
Koszty uzyskania przychodów PIT-37
Re: Koszty uzyskania przychodów PIT-37
koszty za 9 miesięcy to 9 x 139,06
Syn niech złoży pracodawcy wniosek o stosowanie podwyższonych kup w związku z zamieszkiwaniem w innej miejscowości niż zakład pracy.
Syn niech złoży pracodawcy wniosek o stosowanie podwyższonych kup w związku z zamieszkiwaniem w innej miejscowości niż zakład pracy.
-
o.k. dzięki
ale proszę o informację - czy jeżeli w PIT-11 jest suma z przeliczenia 111,25 miesięcznie to czy mogę
po 139,06 wykazać w PIT-37 ?
I dalej:czy jeżeli wykażę kwotę z PIT-11 to mogę zrobić korektę i czy muszę mieć korektę od pracodawcy?
ale proszę o informację - czy jeżeli w PIT-11 jest suma z przeliczenia 111,25 miesięcznie to czy mogę
po 139,06 wykazać w PIT-37 ?
I dalej:czy jeżeli wykażę kwotę z PIT-11 to mogę zrobić korektę i czy muszę mieć korektę od pracodawcy?
Tak, podatnik ma prawo w swoim zeznaniu ująć takie koszty jakie mu przysługują.
Jeśli nie wpisał podwyższonych kup to może skorygować zeznanie i wpisać te wyższe koszty.
Pracodawca nie zrobi korekty PIT-11, bo widocznie w listach płac stosował zwykłe koszty.
Jeśli nie wpisał podwyższonych kup to może skorygować zeznanie i wpisać te wyższe koszty.
Pracodawca nie zrobi korekty PIT-11, bo widocznie w listach płac stosował zwykłe koszty.