Witam,
otrzymywałem w ubiegłym roku stypendium, którego kwota wyniosła łącznie 4550zł. Tym samym kwota podlegająca opodatkowaniu wyniosła 750zł. Zgodnie z PIT 8C, który otrzymałem ze szkoły, płatnik pobrał zaliczkę w wysokości 348zł (o taką kwotę potrącone zostało również wypłacane stypendium). W związku z tym z US powinienem rozliczyć się na PIT36 czy 37? W obu istnieją wiersze "Inne źródła". Wyczytałem także, że szkoła jest zobowiązana do pobierania zaliczek i w związku z tym teoretycznie mogę rozliczyć się na PIT37. I ostatnie pytanie: w rubryce przychód mam wpisać jedynie kwotę wolną od podatku (750zł), a w zaliczce pobranej przez płatnika wspomniane wcześniej 348zł?
Rozliczam się tylko z 8C, nie miałem żadnych innych dochodów.
Rozliczenie stypendium PIT36 czy PIT37?
Re: Rozliczenie stypendium PIT36 czy PIT37?
Jeśli masz tylko PIT-8C i na tym PIT-8C masz wypełnioną tylko część E (stypendium), i masz tylko jeden PIT-8C to:
a) rozlicz się na PIT-37,
b) w wierszu "inne źródła" w części D na PIT-37 wpisz:
- w kol. b tylko kwotę podlegającą opodatkowaniu (przepisz to co masz w poz.43 na PIT-8C czyli 750,00 zł)
- w kol. f przepisz kwotę zaliczek (przepisz to co masz w poz.44 na PIT-8C czyli 348 zł).
Na zeznaniach rocznych nie wpisuje się kwot wolnych od podatku a tylko te podlegające opodatkowaniu :-)
a) rozlicz się na PIT-37,
b) w wierszu "inne źródła" w części D na PIT-37 wpisz:
- w kol. b tylko kwotę podlegającą opodatkowaniu (przepisz to co masz w poz.43 na PIT-8C czyli 750,00 zł)
- w kol. f przepisz kwotę zaliczek (przepisz to co masz w poz.44 na PIT-8C czyli 348 zł).
Na zeznaniach rocznych nie wpisuje się kwot wolnych od podatku a tylko te podlegające opodatkowaniu :-)
Re: Rozliczenie stypendium PIT36 czy PIT37?
Dziękuję bardzo za odpowiedź, tak właśnie wypełniony PIT37 wysłałem już do US;)