Błędny PIT-11 od pracodawcy
Błędny PIT-11 od pracodawcy
Znajomy dostał błędny PIT-11 od pracodawcy - pracował na umowę zlecenie. Kwota brutto 6.167,03, KUP 111,25, zaliczka na podatek 612,00, zdrowotne 477,94. Czy do PIT-37 może może wpisać KUP 20% tj. 1.233,41 czy musi zwrócić się do pracodawcy o korektę PIT-11, a teraz złożyć PIT-37 z takim KUP jaki wpisał pracodawca, a gdy otrzyma korektę PIT-11 złoży do US korekte PIT-37?
Re: Błędny PIT-11 od pracodawcy
Jeśli to faktycznie była umowa zlecenia (sprawdź umowę) to znajomy ma prawo zastosować koszty wynikające z ustawy - czyli 20%
Nie musi występować o korektę do zleceniodawcy. Zresztą nie wiem jak ten mógłby to skorygowac, skoro takie koszty (111,25) już zastosował, obliczył i przekazał podatek.
W każdym razie to podatnik (składający zeznanie roczne) odpowiada za prawidłowość rozliczenia rocznego (w tym omawiane tu koszty uzyskania).
Zatem jeśli jesteście pewni, że to nie była umowa o pracę, a zlecenie - zastosujcie 20%
Nie musi występować o korektę do zleceniodawcy. Zresztą nie wiem jak ten mógłby to skorygowac, skoro takie koszty (111,25) już zastosował, obliczył i przekazał podatek.
W każdym razie to podatnik (składający zeznanie roczne) odpowiada za prawidłowość rozliczenia rocznego (w tym omawiane tu koszty uzyskania).
Zatem jeśli jesteście pewni, że to nie była umowa o pracę, a zlecenie - zastosujcie 20%
Dzięki marbar na Ciebie zawsze można liczyć. Dodzwoniłam się do KIP i to samo mi powiedzieli. Dzięki serdeczne. Nie może być umowa o pracę bo miałby skladki społeczne, ale jeszcze sie upewnię. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Po dokładnym przepytaniu okazało się, że jest to kontrakt menedżerski więc chyba wszystko dobrze.
Jeśli to był kontrakt menedżerski, o którym mowa w art.13 pkt 9 ustawy o PDoF to inaczej liczy się koszty uzyskania przychodów; patrz: plik pomocy Autora programu do poz.63 na PIT-36 / poz.46 na PIT-37.
Wielkie dzięki.