pit 40A
Re: pit 40A
Nadpłata, która w PIT-40 figuruje w poz.44 jest rozliczana przez ZUS - w kolejnych wypłatach emerytury/renty.
Nie da się samemu odzyskać tych pieniędzy - rozliczenie PIT-40 zawsze wychodzi na "0".
Nie da się samemu odzyskać tych pieniędzy - rozliczenie PIT-40 zawsze wychodzi na "0".
dodam, że nadpłatę czy niedopłatę wynikającą z rozliczenia podatku, ZUS rozlicza w marcu przy wypłacie świadczeń emerytalnych/rentowych
tak więc tę nadpłatę już dostałaś, i jeśli nie masz innych dochodów to nie musisz robić żadnego dodatkowego zeznania
tak więc tę nadpłatę już dostałaś, i jeśli nie masz innych dochodów to nie musisz robić żadnego dodatkowego zeznania
Chyba,że chcesz skorzystać z jakiejś ulgi (internet,rehabilitacja,dzieci,..)
... lub chcesz żeby z tego, co zabrało państwo tytułem podatku. urząd skarbowy przekazał 1% na rzecz jakiejś wybranej przez Ciebie organizacji pożytku publicznego - do czego zresztą zachęcam.
Trzeba przepisywać dane z odpowiednich rubryk nie kierując się zupełnie logiką:
np przy PIT -40 A nie korzysta się z pola nr 34 (zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika) natomiast należy użyć pola 45.
Opis tego bajzlu jest na stronie 2 PIT-40A u dołu strony.
np przy PIT -40 A nie korzysta się z pola nr 34 (zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika) natomiast należy użyć pola 45.
Opis tego bajzlu jest na stronie 2 PIT-40A u dołu strony.
a dlaczego "bajzlu" ?
moim zdaniem to jest czytelnie wyjaśnione
moim zdaniem to jest czytelnie wyjaśnione
"a dlaczego "bajzlu" ?"
Nie dziw się aniele.
Dla ludzi nie zajmujących się podatkami, to naprawdę bajzel:)))))))
Mnie to naprawdę rozbawiło: " Opis tego bajzlu jest na stronie 2 "
:))))
Nie dziw się aniele.
Dla ludzi nie zajmujących się podatkami, to naprawdę bajzel:)))))))
Mnie to naprawdę rozbawiło: " Opis tego bajzlu jest na stronie 2 "
:))))
ee tam, wystarczy uważnie przeczytać :)