Witam
Zorientowałem się, dopiero przy rozliczaniu tegorocznych PIT, że w ub.r. policzyłem sobie koszty uzyskania przychodów z jednego stosunku pracy, mimo, ze miałem 2 PIT-y 11: stosunek pracy + umowa o dzieło, i tym samym nie skorzystałem z podwyższonego limitu.
Czy mogę zrobić korektę?
Kiedyś robiłem ją, gdy za mało zapłaciłem do US, myślę, że gdy to my jesteśmy pokrzywdzeni, to też można.
Czy wystarczy wypełnić, już prawidłowo PIT 37 z zaznaczonym kwadratem *korekta*?
Dzieki
korekta za 2009
Re: korekta za 2009
Jeżeli to był stosunek pracy i umowa o dzieło to to są dwa różne źródła przychodu (wykazywane w 2 różnych wierszach na PIT-37) i nie można sobie kosztów ze stosunku pracy podnieść tylko dlatego,że miało się jakaś umowę o dzieło,zlecenie czy jeszcze jakiś inny przychód poza stosunkiem pracy.
Koszty jak dla wielu źródeł przy stosunku pracy nalezą się tylko jeżeli mamy 2 lub więcej,ale stosunków pracy.
Koszty jak dla wielu źródeł przy stosunku pracy nalezą się tylko jeżeli mamy 2 lub więcej,ale stosunków pracy.
O, kurcze. To co mnie omamiło w tym roku. Czyli rozliczylam dobrze w ub.r. Dziękuje
A mąż zrobił aferę. Ale dobrze, ze zapytał.