Osoba która ma II grupę ma przychód , dochód 8300 zł
rozlicza się z małżonkiem który ma znacznie wyższe dochody
dowiedziałam się ,że ich syn może odliczyć sobie za dojazdy samochodem osoby niepełn. tu w tym przypadku ojca 2280 zł od dochodu
Jaki jeszcze moze jest potrzebny dokument do rozliczenia?
odl samochodu przez opiekuna syna
-
Re: odl samochodu przez opiekuna syna
Oliczyc samochód na niezbędne dojazdy na zabiegi rehabilitacyjno-lecznicze moze jedeynie osoba z całkiwtą niezdolnościa do pracy oraz bedaca właścicielem bądź współwłaścicielem pojazdu, wiec z takiego odliczenia moze skorzystac w ramach ulgi jedno z małżonków ( jesli są współwłaścicielami auta ). Nie moga natomiast korzytsac z samochodu syna. Wyjątkiem byłaby sytaucja gdyby osoba niepełnosprawana została ubezwłasnowolniona i opiekunem ustawowym byłby syn, mam nadzieje, ze jasno to opsiałam.
dzisiaj w urzedzie Skarbowym powiedziano mi ,że jeśli osoba niepełnosprawna ma II grupę i mniej niż 9120 zł dochodu to moze opiekun-syn za niego odliczyć samochód
Wydatki na cele rehabilitacyjne oraz wydatki związane z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych, poniesione w roku podatkowym przez podatnika będącego osobą niepełnosprawną lub podatnika, na którego utrzymaniu są osoby niepełnosprawne (art. 26 ust. 1 pkt 6 ustawy). Za ww. wydatki uważa się wydatki poniesione na: (m.in)
-używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne – w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,
---------------
o ten powyższy przepsi mi chodzi
jak to wygląda praktycznie u mnie?
-używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne – w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,
---------------
o ten powyższy przepsi mi chodzi
jak to wygląda praktycznie u mnie?
Z ulgi tej może korzystać tylko właściciel lub współwłaściciel samochodu. Jeżeli syn ponosi wydatki na dowozy rodziców na rehabilitacje i są spełnione pozostałe warunki to będąc właścicielem samochodu może dokonać odliczenia.