Internet

pik

Internet

Post autor: pik »

Witam,
Mam pytania dotyczące rozliczenia ulgi internetowej.
Kolega miał problemy finansowe i uzbierała mu się spora suma zaległości za rachunki w 2011r. (które również są zaległościami za rok 2010) . W trakcie roku udało mu się to w miarę uregulowć (blokada za maj i część czerwca).
Przechodząc do konkretów to chciałem zapytać czy mogę mu rozliczyć kilka miesięcy na podstawie faktur gdzie są podane wpłaty za zaległości, które powstały? Czy zapłata za faktury z opóźnieniem i wpłata większej sumy (w dowodzie wpłaty nie jest konkretnie napisane, że to jest kwota za zaległości związane z internetem) można zaliczyć na konto uregulowania płatności za internet? I jeszcze jedno pytanie czy za fakturę grudniową, gdzie wpłata była w styczniu 2012 roku będzie mógł się rozliczyć w przyszłym zeznaniu podatkowym? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Mirek

Re: Internet

Post autor: Mirek »

Odliczyć można wydatek na internet poniesiony w 2011 roku a więc sumujesz wszystkie wpłaty dokonane od 01-01 do 31-12 oczywiście odliczenie nie może przekroczyć kwoty limitu 760,00.
Wydatek poniesiony w styczniu 2012 dot. faktury z grudnia 2011 odliczysz za rok.

Bartek

Post autor: Bartek »

I oczywiście odliczyć można sam abonament bez kar za zwłokę, odsetek itp. tylko kwotę którą normalnie musiał wpłacić w terminie.

pik

Post autor: pik »

Niestey faktury są także na telewizję i telefon, a na dowodzie wpłaty (700 zł) nie jest określone jakie to są zaległości. Ta wpłata widnieje na póżniejszym rozliczeniu z TP, ale nie ma za co to jest. Na jednym takim rozliczeniu jest też podane, że dokonano wpłaty na kwotę XXX, ale nie jest to napisane, że za konkretną fakturę, a kolega nie ma za nią dowodu wpłaty. Czy taką fakturę też mogę rozliczyć?

Zablokowany