dochód z Niemiec- obliczenie diet
dochód z Niemiec- obliczenie diet
Jak wyliczyć diety od przychodu uzyskanego w Niemczech, pobyt w okresie od 19.07.2011 - 31.12.2011 r. ??
Re: dochód z Niemiec- obliczenie diet
liczy się 30% z diety za każdy dzień pobytu
A czy przy rozliczeniu w Polsce (jest dochód również z Polski więc muszę zgłosić zagranicę na ZG) w każdej sytuacji muszę odjąć od przychodu diety ? - w tym przypadku jest to zatrudnienie w Niemczech przez firmę niemiecką
Nie rozumiem o co pytasz i co znaczą słowa : " A czy przy rozliczeniu w Polsce..."
Odliczenie diety nie jest obowiązkiem tylko przywilejem - może spróbuj jeszcze raz zapytać.
Proszę o zdania pojedynczo złożone bo nie nadążam...
Odliczenie diety nie jest obowiązkiem tylko przywilejem - może spróbuj jeszcze raz zapytać.
Proszę o zdania pojedynczo złożone bo nie nadążam...
Ok tłumaczę
Mam dochód z Polski + dochód z zagranicy (podatek rozliczony w Niemczech)
czyli rozliczam się na PIT-36 + PIT/ZG
Przychód z zagranicy z tytułu zatrudnienia: 10.021 euro
Rozumiem, że w każdej sytuacji mogę skorzystać z możliwości pomniejszenia tego przychodu z zagranicy o diety (tak jak pisałeś 30% diety za każdy dzień pobytu) oraz o koszty uzyskania przychodu takie jak w Polsce ?
Rozumiem, że poza dietami i KUP, od tego przychodu 10.021 euro nie odliczam żadnych innych potrąceń typu składki społeczne, zdrowotne.
Tak wyliczony dochód po przeliczeniu na złote wpisuję do ZG poz. 8, podatku zapłaconego za granicą nie ujmuję w ZG
Mam dochód z Polski + dochód z zagranicy (podatek rozliczony w Niemczech)
czyli rozliczam się na PIT-36 + PIT/ZG
Przychód z zagranicy z tytułu zatrudnienia: 10.021 euro
Rozumiem, że w każdej sytuacji mogę skorzystać z możliwości pomniejszenia tego przychodu z zagranicy o diety (tak jak pisałeś 30% diety za każdy dzień pobytu) oraz o koszty uzyskania przychodu takie jak w Polsce ?
Rozumiem, że poza dietami i KUP, od tego przychodu 10.021 euro nie odliczam żadnych innych potrąceń typu składki społeczne, zdrowotne.
Tak wyliczony dochód po przeliczeniu na złote wpisuję do ZG poz. 8, podatku zapłaconego za granicą nie ujmuję w ZG
Tak - wszystko dobrze rozumiesz.
Pamiętać tylko trzeba, że najpierw liczymy w EURO - od dochodu zagranicznego odlicza się diety,
następnie przeliczamy na złotówki po kursie NBP z dnia poprzedzającego otrzymanie pieniędzy ,
na końcu od wszystkiego odliczamy KUP - na zasadach takich jak w Polsce - 111,25/139,06/m-c.
Pamiętać tylko trzeba, że najpierw liczymy w EURO - od dochodu zagranicznego odlicza się diety,
następnie przeliczamy na złotówki po kursie NBP z dnia poprzedzającego otrzymanie pieniędzy ,
na końcu od wszystkiego odliczamy KUP - na zasadach takich jak w Polsce - 111,25/139,06/m-c.
Czech napisał(a) :
> Tak - wszystko dobrze rozumiesz.
> Pamiętać tylko trzeba, że najpierw liczymy w EURO - od dochodu
> zagranicznego odlicza się diety,
> następnie przeliczamy na złotówki po kursie NBP z dnia poprzedzającego
> otrzymanie pieniędzy ,
> na końcu od wszystkiego odliczamy KUP - na zasadach takich jak w Polsce -
> 111,25/139,06/m-c.
Jestem ciekaw jak w Waszych Urzędach Skarbowych wygląda weryfikacja takiego zeznania?
Przy innej okazji pisałem na podst.naszego Urzędu, że zawsze podatnik dostaje wezwanie do wyjaśnienia, bo nasz Urząd otrzymuje info o "zarobkach" podatnika z konsulatu czy innego tam urzędu niemieckiego (zagranicznego) i przelicza sobie ogólną kwotę np.Euro na złotówki wg kursu z dnia 31.12 jednocześnie nie odliczając żadnych diet, więc między ich wyliczeniami, a podatnika zeznaniem wychodzą spore często różnice.
> Tak - wszystko dobrze rozumiesz.
> Pamiętać tylko trzeba, że najpierw liczymy w EURO - od dochodu
> zagranicznego odlicza się diety,
> następnie przeliczamy na złotówki po kursie NBP z dnia poprzedzającego
> otrzymanie pieniędzy ,
> na końcu od wszystkiego odliczamy KUP - na zasadach takich jak w Polsce -
> 111,25/139,06/m-c.
Jestem ciekaw jak w Waszych Urzędach Skarbowych wygląda weryfikacja takiego zeznania?
Przy innej okazji pisałem na podst.naszego Urzędu, że zawsze podatnik dostaje wezwanie do wyjaśnienia, bo nasz Urząd otrzymuje info o "zarobkach" podatnika z konsulatu czy innego tam urzędu niemieckiego (zagranicznego) i przelicza sobie ogólną kwotę np.Euro na złotówki wg kursu z dnia 31.12 jednocześnie nie odliczając żadnych diet, więc między ich wyliczeniami, a podatnika zeznaniem wychodzą spore często różnice.
No tak, a ten biedny "całe szczęście nieosamotniony ze swoimi problemami podatkowymi" podatnik oczywiście chce oszukać tak ważną instytucję w państwie jak US.
I zrób tu dobrze zeznanie podatkowe !! :)
Ale dzięki za podpowiedzi.
I zrób tu dobrze zeznanie podatkowe !! :)
Ale dzięki za podpowiedzi.