Jaki PIT ?

annaniemczyk

Jaki PIT ?

Post autor: annaniemczyk »

Na jakim picie ma się rozliczyć osoba, która ma od kilku lat zawieszoną działalność ( zasady ogólne). Teraz chce się rozliczyć z mężem- mąż i żona mają PIT-11 z zakładów pracy. Chcą odliczyć ulgę na dziecko i internet.
Zeznanie z NIPem czy PESELem osoby prowadzącej działalność.

marbar

Re: Jaki PIT ?

Post autor: marbar »

żona z NIPem, mąż z PESELem, wszystko na PIT 36
Z dg załącznik B zerowy.
Na odliczenia PIT O

djgruby

Post autor: djgruby »

annaniemczyk napisał(a) :
> Na jakim picie ma się rozliczyć osoba, która ma od kilku lat zawieszoną
> działalność ( zasady ogólne). Teraz chce się rozliczyć z mężem- mąż i żona
> mają PIT-11 z zakładów pracy. Chcą odliczyć ulgę na dziecko i internet.
> Zeznanie z NIPem czy PESELem osoby prowadzącej działalność.

Na wszelki wypadek niech osoba ta sprawdzi czy Urząd Gminy sam nie wykreślił czy "zamknął" jej działalności, która była tak długo zawieszona, bo jeśli już kilka lat tak jest to UG (bynajmniej u nas) wysyła info, że jeśli podatnik do jakiegoś dnia (wyznacza termin) nie wznowi lub zlikwiduje to "z urzędu" zostanie ta działalność zamknięta.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Z niedowierzaniem przeczytałam to co napisałeś, didżeju.
Dla mnie to jakiś "kosmos", na jakiej podstawie UG ośmiela się decydować co przedsiębiorca ma robić ze swoją działalnością. Przecież to tylko jego sprawa i decyzja, czy trwa w zawieszeniu dg czy chce ją zlikwidować. Ciekawa jestem czy podają podstawę prawną tego niezrozumiałego działania.

gard

Post autor: gard »

koleżanka napisał(a) :
> Z niedowierzaniem przeczytałam to co napisałeś, didżeju.
> Dla mnie to jakiś "kosmos", na jakiej podstawie UG ośmiela się
> decydować co przedsiębiorca ma robić ze swoją działalnością. Przecież to
> tylko jego sprawa i decyzja, czy trwa w zawieszeniu dg czy chce ją
> zlikwidować. Ciekawa jestem czy podają podstawę prawną tego niezrozumiałego
> działania.

To nie kosmos, tylko ustawa o swobodzie działalności gospodarczej, która przewiduje
(od początku istnienia, czyli roku 2004), że "Wpis w CEIDG podlega wykreśleniu z urzędu, w drodze decyzji administracyjnej w przypadku (...) stwierdzenia trwałego zaprzestania wykonywania przez przedsiębiorcę działalności gospodarczej";
od marca 2009 dołożono do tego "niezłożenia wniosku o wpis informacji o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej po upływie okresu 24 miesięcy od dnia złożenia wniosku o wpis informacji o zawieszeniu wykonywania działalności gospodarczej, po uprzednim pisemnym wezwaniu i wyznaczeniu dodatkowego trzydziestodniowego terminu na złożenie wniosku o wpis informacji o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej;"
warunek wezwania pisemnego usunięto nowelizacją od lipca 2011.

Zablokowany