ulga rehabilitacyjna na brata
ulga rehabilitacyjna na brata
Mój brat jest osobą ze znacznym stopniem niepełnosprawności (18 lat). Ma rentę socjalną. Moja mama nie ma dochodu, ojca nie ma. Mieszkamy razem, w domu dochód mam tylko ja. Czy jeżdżąc na zabiegi z bratem mogę odliczyć samochód jako ulgę rehabilitacyjną na brata? Czy muszę być jakoś prawnie jego opiekunem, czy wystarczy fakt zamieszkania.
Re: ulga rehabilitacyjna na brata
Brat jest na Twoim utrzymaniu?
Tak to wygląda.
Nie sądzę, by istniała konieczność prawnego uregulowania.
Mieszkacie razem, on nie ma dochodów (lub ma małe tzn. mniej niż 9120). Powinno wystarczyć.
Ale pewności nie mam.
Tak to wygląda.
Nie sądzę, by istniała konieczność prawnego uregulowania.
Mieszkacie razem, on nie ma dochodów (lub ma małe tzn. mniej niż 9120). Powinno wystarczyć.
Ale pewności nie mam.
Tak mi odpowiedzieli w US: brat nie może ująć brata w uldze, ponieważ ten musi pozostawać na jego utrzymaniu, do czego w tej chwili jest zobligowana matka. Mówi o tym art. 26 ust. 1 p 7e. Przepisy ust. 7a-7d i ust. 7g stosuje się odpowiednio do podatników, na których utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe - jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekraczają kwoty 9.120 zł.
choć mam wątpliwości, bo w tym par. pisze: na którego utrzymaniu pozostaje rodzeństwo. Ale dzwoniłam do swojego US, więc pewnie odrzucą i nie ma co składać.
"brat nie może ująć brata w uldze, ponieważ ten musi pozostawać na jego utrzymaniu, do czego w tej chwili jest zobligowana matka"
ale rodzice nie mają dochodu przecież, więc na czyim utrzymaniu wg USu jest niepełnosprawny?
ale rodzice nie mają dochodu przecież, więc na czyim utrzymaniu wg USu jest niepełnosprawny?
dzwoniłam do KIP (Krajowa Informacja Podatkowa)
Doradca powiedział, że trzeba najpierw ustalić obowiązek alimentacyjny.
Ale w tym wypadku, skoro matka nie ma dochodów, a zdrowy brat rzeczywiście miał na utrzymaniu niepełnosprawnego i ma dowody na poniesienie tych wydatków - może ulgę odliczyć.
Doradca powiedział, że trzeba najpierw ustalić obowiązek alimentacyjny.
Ale w tym wypadku, skoro matka nie ma dochodów, a zdrowy brat rzeczywiście miał na utrzymaniu niepełnosprawnego i ma dowody na poniesienie tych wydatków - może ulgę odliczyć.
Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Odpisuję w imieniu Jana. Faktycznie on utrzymuje mamę i brata. Nie wiem tylko czy jest to obowiązek utrzymania czy utrzymanie. Bo jak powiedziała pani z US są to dwie różne rzeczy. On musi mieć obowiązek, a nie łożyć na utrzymanie, bo tak ulgę odpisać mógłby każdy członek rodziny. Myślę, że skoro mówiła o obowiązku, to myślała o alimentacyjnym.
Chyba pojedziemy do dokumentami do US i niech zadecydują.
Chyba pojedziemy do dokumentami do US i niech zadecydują.
ja bym powalczyła