Wysyłka elektroniczna - Informacja

Pitowiec

Re: Wysyłka elektroniczna - Informacja

Post autor: Pitowiec »

korczulas napisał(a) :
(...)
> Moim zdaniem osoba fizyczna majaca najem prywatny nie wpada w PESEL, poniewaz jest
> platnikiem podatku PPE. Platnicy podatkow musza uzywac NIP (wynika to wprost z art.
> 2).
(...)
> Jak zwykle widze tez to w krzywym zwierciadle. O jakie "podatki" chodzi
> ustawodawcy? Np. place podatek od psa do kasy gminy. A wiec jestem "platnikiem
> podatkow". Gdzie jest definicja "podatkow" o ktorych mowa w art. 2?

W takim razie dlaczego na PIT-28/A można wpisać albo identyfikator NIP albo PESEL a na PIT-28/B tylko NIP? - sądzę (idąc za tropem mojego U.S.), że ten PESEL jest dla najmu prywatnego (jeśli nie jesteś VAT-owcem).

markus

Post autor: markus »

Ja doczytałem się takiej informacji na temat NIP czy Pesel.

Numer PESEL wpisują do zeznania osoby objęte rejestrem PESEL i które w roku podatkowym:

nie prowadziły działalności gospodarczej,
nie były zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług,
nie były płatnikami (zarówno składek na ubezpieczenia społeczne/ubezpieczenie zdrowotne, jak i podatku, np. z tytułu zatrudnienia pracownika).

Osoby, które nie spełniają chociaż jednego z powyższych warunków wpisują NIP. koniec cyt.

Teraz moje pytanie, prowadzę najem, jako osoba fizyczna bez działalności gospodarczej, lokali użytkowych, sam opłacam dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne, czy w świetle tego zapisu, cyt.

nie były płatnikami (zarówno składek na ubezpieczenia społeczne/ubezpieczenie zdrowotne, jak i podatku, np. z tytułu zatrudnienia pracownika).

Umieszczam NIP czy Pesel na zeznaniu podatkowym ?, chodzi mi o słowo "zarówno", czy ten warunek musi być spełniony łącznie, czy jak występuje którykolwiek z nich.

korczulas

Post autor: korczulas »

prowadzac najem prywatny jestes poza tym platnikem podatku PPE. a co do skladek wystarczy ze placisz ktorekolwiek skladki. Ja powiem tak: wpisujac NIP nikt sie nie doczepi i bedziesz mial spokoj bo system US akceptuje NIP a ludzie tam pracujacy maja wieksze zaufanie do systemu niz do ustawy

markus

Post autor: markus »

korczulas napisał(a) :
>... a co do skladek wystarczy ze placisz ktorekolwiek skladki.

Też ten zapis tak interpretuję, ale diabli wiedzą co wymyśli urzędnik, wydaje mi się że zapisy takie, żeby nie było wątpliwości powinny być wypunktowane i dopiero napisane "Osoby, które nie spełniają chociaż jednego z ..."

A tak jak zwykle napisane to jest jak większość przepisów, każdy interpretuje po swojemu, a "rację jak zwykle ma urzędnik".

Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

markus napisał:

>Ja doczytałem się takiej informacji na temat NIP czy Pesel.

>Numer PESEL wpisują do zeznania osoby objęte rejestrem PESEL i które w roku podatkowym:

>nie prowadziły działalności gospodarczej,
>nie były zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług,
>nie były płatnikami (zarówno składek na ubezpieczenia społeczne/ubezpieczenie zdrowotne, jak i podatku, np. z tytułu zatrudnienia >pracownika).

>Osoby, które nie spełniają chociaż jednego z powyższych warunków wpisują NIP. koniec cyt.

Mam wątpliwości czy tę informację można uznać za prawdziwą, bo ostatniej nocy wysłałem PIT-28 z PESELem w poz. 1 dla osoby, która spełnia wszystkie 3 wymienione warunki - prywatny wynajem mieszkania, a mimo tego został on odrzucony (błąd 414). No - chyba że pod pojęciem „podatku” wymienionego w 3 warunku, należy rozumieć również np. podatek od odsetek bankowych na rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowym, czy podatek od nieruchomości, od których wszak osobnych deklaracji się nie składa).
Dopiero po zamianie na NIP, już bez żadnych dalszych problemów PIT ten został zaakceptowany i otrzymał UPO.

Dla porządku dodam, że:
- osoba, o której mówię, w ostatnich latach żadnego innego PITa (poza 28) nie składała,
- przy wysyłce za każdym razem podana była właściwa kwota przychodu z 2010 r.,
- w „Informacji o wysłanym zeznaniu” zawartej w raporcie z pierwszej, nieudanej próby wysłania deklaracji, wymienione zostały prawidłowo wszystkie dane dotyczące 1% na rzecz OPP (poz. 125, 126 i 128), natomiast w raporcie z drugiej, udanej już próby, takiej „Informacji” w ogóle nie ma.

A tak na marginesie i nie zapeszając: po dotychczasowych doświadczeniach z PIT-28 ciekawi mnie ogromnie, co nas czeka, gdy przyjdzie pora na wysyłanie pozostałych PITów.

M.K.

Post autor: M.K. »

Nie sądzę aby system e-deklaracje przy przyjmowaniu danych sprawdzał poprawność numeru identyfikacyjnego ze względu na rodzaj przychodów. Myślę, że weryfikuje dane jedynie wg. schematu technicznego.

przemoc84

Post autor: przemoc84 »

ale widać że nie da się wysłać przy użyciu PESELu bo ciągle błąd 414 wyskakuje...

Zablokowany