Jakie PIT-y wypełnić

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
markus

Re: Jakie PIT-y wypełnić

Post autor: markus »

Z wyjaśnień jakie udzilili mi, koleżanka, a obszerniej wla.gle, cyt.

"Wszystko rozliczasz na PIT-36, a to dlatego że :
od otrzymanych odsetek sam musisz odprowadzić należny podatek ........ więc wszystkie dochody rozliczasz na PIT-36,
bo wszystkie Twoje dochody /oprócz najmu ryczałtowego/ rozliczasz na JEDNYM FORMULARZU.

Z objaśnienia do PIT-36 /broszura/:
2) uzyskali przychody:
........ m.inn.
- dochody od których byli obowiązani samodzielnie opłacać zaliczki na podatek."

M.K.

Post autor: M.K. »

Trzeba w Asystencie wprowadzić też inne dochody i sam asystent zmieni PIT na 36.
Taka rola asystenta.

markus

Poćwiczę trochę z Asystentem to może go ogarnę :), jak na ten moment mam wszystko rozliczone i mogę się pobawić z programem na różne sposoby, zobaczymy czy będzie dla mnie bardziej intuicyjny, czy raczej pozostanę przy programie PIT-20..

Rozliczam tylko siebie na PIT-28 i teraz z powodu tych odsetek na PIT-36, tak że dla mnie nie ma problemu, w tym roku potrzebowałem pomocy bo PIT-36 z emeryturą i odsetkami rozliczałem pierwszy raz, na następny rok będzie już cacy, tak myślę :).

markus

Panie Marcinie, czy w Asystent PIT jest opcja wypełniania dużymi literami, czy należy użyć Caps Lock ?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Pozwolę sobie podpowiedzieć - nie znalazłem w opcjach ustawienia programu opcji " wypełniaj dużymi literami", tak jak w IPS.
Więc Caps Lock.

Uwaga odnośnie automatycznego generowania PIT-36...
Trzeba w zakładce Inne źródła wypełnić "zaliczki i składki..." i rozwijanym polu wpisać kwoty podatku za
poszczególne miesiące - w Twoim przypadku wszędzie "0".
Po zaakceptowaniu generuje PIT-36.
Wg mnie jeśli nie ma zaliczek na podatek, to prościej jest tak jak myśmy zrobili " zmień na PIT-36".

Ale tak jak pisze p. Marcin, po to jest Asystent aby sam generował odpowiedni PIT , w tym przypadku PIT-36.

Pozdrawiam....

markus

Asystent opanowany, tak myślę :), brakuje mi tylko opcji "wypełniaj dużymi literami", ale i tak jest dobrze.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

No to gratulacje, ja jestem jeszcze na etapie prób i błądzeń - ale idzie mi coraz lepiej...
Przekonuję się pomału do niego....

M.K.

A ja miałem na celu aby był prosty w obsłudze i działaniu.
Chyba trochę mija się z celem asystent skoro jest taki trudny do opanowania :(

markus

Może trudny do opanowania to stwierdzenie trochę na wyrost, ale mógł by być bardziej intuicyjny, np. na moim przykładzie.

Po uruchomieniu Asystent-a:

1. Wybieram po lewej kolejno, rozwijam Nowe rozliczenie -> podatnika -> Przychody w Polsce -> PIT-40A/11A
2. W wyświetlonej deklaracji zaznaczam PIT-40A i wypełniam danymi z otrzymanego z ZUS PIT-u i klikam na dole na Akceptuj
3. Po lewej wybieram, Zaliczki - skala podatnika
4. Po prawej klikam i rozwijam, Inne źródła (w tym emerytury - renty z zagranicy )

I tu jest problem bo pole do wpisania innych dochodów jest nieedytowalne, można tylko wpisać - Należna zaliczka, w tym zaliczka pobrana przez płatnika.
Gdyby była możliwość wpisania kwoty innych dochodów i po zaakceptowaniu i kliknięciu u góry w zakładkę Rozliczenie idywidualne wyświetlił by się PIT - 36 było by intuicyjnie, a tak bez wpisania innych dochodów wyświetla sie PIT-37, po wpisaniu w nim innych dochodów i klikniecie w Asystent przenosi nas do menu po prawej, po wybraniu i rozwinięciu Zaliczki - skala podatnika mamy właśnie wypełnione to nieedytowalne pole Inne dochody.
Po wpisaniu zaliczek w miesiącach i kliknieciu na akceptu, następnie w Rozliczenie indywidualne jest dopiero tworzony prawidłowy PIT-36.

Więc myślę że jest to trochę droga okrężna, mało intuicyjna, dlatego trzeba było "opanować" Asystenta :)

Chyba że są inne sposoby, których ja jeszcze nie ogarnąłem.

M.K.

No tak... Bo zaliczki to zaliczki. Mogą obejmować wiele przychodów.
No i tak naturalnie to powinno najpierw wypełnić się dochody a później zaliczki. To takie założenie.

Może rozwiązaniem będzie obok nieedytowalnych przychodów w zaliczkach umieszczenie [Edytuj] i wtedy program utworzy / przeniesie do tychże dochodów?

Zablokowany