dopłata do biletu (13.449,95 zł), co z tym zrobić?

marbar

Re: dopłata do biletu (13.449,95 zł), co z tym zrobić?

Post autor: marbar »

"Gdzież Wy tę wiosnę widzicie? U mnie za oknem stertę śniegu widzę..."

Dawaj chłopie na zachód
:))

Arkady_1

Post autor: Arkady_1 »

marbar napisał(a) :
> Dawaj chłopie na zachód
> :))

Kiedyś było: "wieje wiosna ze wschodu" ;-)

Wiesia

Post autor: Wiesia »

Na Dolnym Śląsku słonecznie, wiosennie i ciepluśko, szczególnie w pradolinie Odry!!!

Tu jest interpretacja - znalazłam:

http://msp.money.pl/akty_prawne/interpr ... 77401.html

Takie dostał zaświadczenie z KGHM, sami się zastanawiamy skąd takie koszty, 1188.13 miesięcznie - inni maja ok. tyle rocznie, nie jest to przecież taxi, tylko zwykły autobus, przewożący pracowników, nic szczególnego!

marbar

Post autor: marbar »

Wiesiu
Może te przychody 13 tys to są łącznie z tymi biletami?

Wiesia

Łącznie poniesione koszty wynosiły 14.257,55 zł, w tym odpłatność pracownika 807,60 i dopłata zakładu 13.449,95. W tym te 13 tyś zostały doliczone do przychodów opodatkowanych, dlatego według słów pani z CUK do kosztów powinna wpisać kwotę <14 tyś zł. Szkoda, że nie potrafię tego zaświadczenia Wam pokazać, wiem, że można przekazać i otworzyć na forum dokument, ale nie wiem jak.
W poniedziałek zobaczymy jak zinterpretuje to nasz urząd, a może jeszcze dzisiaj pójdę. Napewno dam znać.

Wiesia

Zapomniałam jeszcze dodać, że na biletach (kwartalnych kartach przejazdu) nie ma kwoty, stąd te zaświadczenia. Karty są imienne i spełniają wszelkie wymogi biletu miesięcznego, poza brakiem określonej kwoty.

Wiesia

Byłam wczoraj w US w sprawie rozliczenia za bilety i faktycznie Ci, którzy bilety (kwartalne karty przejazdu) zbierali i mają, mogą rozliczyć koszty, cofając się nawet do 2004 roku. W ubiegłym roku zmieniła się interpretacja przepisów dotycząca odliczania od przychodu kosztów poniesionych w tytułu dojazdu do pracy. Można odliczyć koszty rzeczywiste.
Opublikowano to w "Gazecie Pracowników KGHM Polska Miedź SA" z 17.03.2010. Niestety nie wszystkie Urzędy te bilety uznają, dlatego KGHM ustala z Urzędami taki wzór biletu, aby nie było kłopotu na przyszłość. Wszyscy pracownicy zastanawiają się skąd tak wysokie koszty dojazdu. 40 pracowników w autobusie po 1.200 miesięcznie, daje razem koszt przejazdu miesięcznego ponad 40 tyś zł. Przewoźnikiem jest Pol Miedź Trans, może oni maja takie koszty (swoje), a obciążają o KGHM i pracowników.
Dzięki za wszelką pomoc.

Arkady_1

Post autor: Arkady_1 »

Wiesia napisał(a) :
> miesięcznego ponad 40 tyś zł. Przewoźnikiem jest Pol Miedź Trans, może oni
> maja takie koszty (swoje), a obciążają o KGHM i pracowników.

Cóż... kierowca + obsługa warsztatu + zastępcy prezesa + prezes + paliwo + smary + przeglądy + podatki dochodowe + podatki VAT + wyjazdy integracyjne pracowników = 40tys./mies.
Ważne, że się sprawa wyjaśniła.
Koszty imiennych biletów okresowych zawsze można było uznawać, w wysokości faktycznie poniesionych wydatków, ale tu chyba po prostu USy podejrzliwie na to patrzyły ze względu na wysokość kwoty.

Wiesia

Pewnie tak, dlatego tez USy nie są zgodnie. Te w Legnicy i Lubinie zaliczają, a im dalej tym większa ostrożność. Zawsze myślałam, że skoro Izba na danym terenie jest jedna (Wrocław) to i interpretacja powinna być jedna, a nie jest, każdy US sobie. A koszty cóż samarowanie jest drogie.

Marcin

Post autor: Marcin »

Odp.do WIESI. Ja rozmawialem z Pania z US. w Wolowie .to bylo w dniu 25 marca . Pani wytlumaczyla dla mnie , ze nalezy w koszta uzyskania przychodu wpisac 3-cia rubryke tj. razem czyli sume , ktora placi pracownik + zaklad pracy.

Zablokowany