dopłata do biletu (13.449,95 zł), co z tym zrobić?
-
Wiesia
dopłata do biletu (13.449,95 zł), co z tym zrobić?
mój maź górnik dojeżdża do pracy, dostał zaświadczenie - rozliczenie kosztów biletów z tytułu dojazdu do pracy. W zaświadczeniu są dwie tabele w pierwszej podali "odpłatność za bilet potracona z wynagrodzenia wypłaconego pracownikowi w roku podatkowym na łączną kwotę 807,60 zł". w drugiej "dopłata zakładu do biletu na dojazd do pracy doliczona w roku podatkowym do przychodów opodatkowanych pracownika na łączna kwotę 13 449,95 zł". Koledzy twierdzą, że mąż powinien dostać nadpłatę, ale co z tym zrobić, gdzie wpisać?.
Re: dopłata do biletu (13.449,95 zł), co z tym zrobić?
Najpierw ustawa:
art.22
11. Jeżeli roczne koszty uzyskania przychodów, o których mowa w ust. 2, są niższe od wydatków na dojazd do zakładu lub zakładów pracy środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji miejskiej, w rocznym rozliczeniu podatku koszty te mogą być przyjęte przez pracownika lub przez płatnika pracownika w wysokości wydatków faktycznie poniesionych, udokumentowanych wyłącznie imiennymi biletami okresowymi.
13. Przepisów ust. 2 pkt 3 i 4 oraz ust. 11 nie stosuje się w przypadku, gdy pracownik otrzymuje zwrot kosztów dojazdu do zakładu pracy, z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu
--------------
Mąż z tyt.dojazdów poniósł wydatek 807 zł. Reszta została sfinansowana (niejako zwrócona) przez pracodawcę.
Ryczałtowe (ustawowe) koszty uzyskania wynoszą 1335 zł.
Mąż zatem wykazuje te podstawowe-ryczałtowe. Koszty wpisujesz w rubrykę kosztów uzyskania w wierszu "wynagrodzenia ze strosunku pracy"
Nie wiem skąd górnicy wiedzą o zwrocie z US.
To można stwierdzić dopiero po zrobieniu rozliczenia.
art.22
11. Jeżeli roczne koszty uzyskania przychodów, o których mowa w ust. 2, są niższe od wydatków na dojazd do zakładu lub zakładów pracy środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji miejskiej, w rocznym rozliczeniu podatku koszty te mogą być przyjęte przez pracownika lub przez płatnika pracownika w wysokości wydatków faktycznie poniesionych, udokumentowanych wyłącznie imiennymi biletami okresowymi.
13. Przepisów ust. 2 pkt 3 i 4 oraz ust. 11 nie stosuje się w przypadku, gdy pracownik otrzymuje zwrot kosztów dojazdu do zakładu pracy, z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu
--------------
Mąż z tyt.dojazdów poniósł wydatek 807 zł. Reszta została sfinansowana (niejako zwrócona) przez pracodawcę.
Ryczałtowe (ustawowe) koszty uzyskania wynoszą 1335 zł.
Mąż zatem wykazuje te podstawowe-ryczałtowe. Koszty wpisujesz w rubrykę kosztów uzyskania w wierszu "wynagrodzenia ze strosunku pracy"
Nie wiem skąd górnicy wiedzą o zwrocie z US.
To można stwierdzić dopiero po zrobieniu rozliczenia.
Marbarko, a czy to nie jest tak, że skoro
Wiesia napisał(a) :
>"odpłatność za bilet POTRACONA z wynagrodzenia
> wypłaconego pracownikowi w roku podatkowym na łączną kwotę 807,60 zł".
> w drugiej "dopłata zakładu do biletu na dojazd do pracy DOLICZONA W
> ROKU PODATKOWYM DO PRZYCHODÓW opodatkowanych pracownika na łączna kwotę 13
> 449,95 zł".
to przysługują mu podwyższone koszty uzyskania 1668.72zł?
Wszak część pierwsza mówi o potrąceniu, a więc z kieszeni podatnika, a druga mówi o doliczeniu do przychodów opodatkowanych.
Wiesia napisał(a) :
>"odpłatność za bilet POTRACONA z wynagrodzenia
> wypłaconego pracownikowi w roku podatkowym na łączną kwotę 807,60 zł".
> w drugiej "dopłata zakładu do biletu na dojazd do pracy DOLICZONA W
> ROKU PODATKOWYM DO PRZYCHODÓW opodatkowanych pracownika na łączna kwotę 13
> 449,95 zł".
to przysługują mu podwyższone koszty uzyskania 1668.72zł?
Wszak część pierwsza mówi o potrąceniu, a więc z kieszeni podatnika, a druga mówi o doliczeniu do przychodów opodatkowanych.
olaboga!
jak ja czytam????!!!
Zupełnie nie dotaro do mnie, że doliczyli do przychodów.
niedobrze, niedobrze....
czas na emeryturę.....lub zmianę szkieł...
PRZEPRASZAM najmocniej, a Arkademu ogromniaste DZIĘKUJĘ za uwagę
:)))
olaboga...olaboga....
cóż ślepemu po okularach.....
jak ja czytam????!!!
Zupełnie nie dotaro do mnie, że doliczyli do przychodów.
niedobrze, niedobrze....
czas na emeryturę.....lub zmianę szkieł...
PRZEPRASZAM najmocniej, a Arkademu ogromniaste DZIĘKUJĘ za uwagę
:)))
olaboga...olaboga....
cóż ślepemu po okularach.....
-
Wiesia
A ja jestem zielona i dalej nic nie wiem! Ile i gdzie powinna wpisać?
-
Wiesia
Dodam jeszcze że w KGHM górnicy sami wystąpili do zakładu o wystawianie takich zaświadczeń. Na wstępie pisze tak: Pan.... w 2009 roku korzystał z biletów na dojazd do pracy do KGHM Lubin, poniżej jaka jest odpłatność za bilet potrącona z wynagrodzenia i dopłata zakładu, ale doliczona do przychodów opodatkowanych pracownika. I tego nie rozumiem, czy to znaczy, że mąż od tych 13 tys zapłacił podatek i on ma być zwrócony i czy to były jego faktyczne koszty? Czy tylko mogę normalnie podnieść KUP do 1668,72 zł?
Jutro chyba zadzwonię do naszego US.
Jutro chyba zadzwonię do naszego US.
Jeśli zakład pracy w efekcie nie zwrócił mu kosztów za dojazdy (a tak podajesz) to mąż może zliczyć kwoy z biletów miesięcznych (imiennych) i taką kwotę wpisać w koszty uzyskania.
tyle, że kwota tych kilkunastu tysięczy mnie stopuje......Tyle za bilety?
"odpłatność za bilet potracona z wynagrodzenia wypłaconego pracownikowi w roku podatkowym na łączną kwotę 807,60 zł".
"dopłata zakładu do biletu na dojazd do pracy doliczona w roku podatkowym do przychodów opodatkowanych pracownika na łączna kwotę 13 449,95 zł".
Czy zakład płacił całość, a potem część pracownika potrącał mu z wypłaty (807,60)
a drugą część doliczył do przychodów (opodatkował)
??
Możesz skontaktować się najpierw z księgowością?
Spytaj czy te 13 tys (z górką) to całkowita równowartość dopłaty ze strony kopalni, czy tylko część jakaś?
"dopłata zakładu do biletu na dojazd do pracy doliczona w roku podatkowym do przychodów opodatkowanych pracownika na łączna kwotę 13 449,95 zł".
Czy zakład płacił całość, a potem część pracownika potrącał mu z wypłaty (807,60)
a drugą część doliczył do przychodów (opodatkował)
??
Możesz skontaktować się najpierw z księgowością?
Spytaj czy te 13 tys (z górką) to całkowita równowartość dopłaty ze strony kopalni, czy tylko część jakaś?