Ulga termomodernizacyjna a małe dochody

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2022 rok
wla.gle

Re: Ulga termomodernizacyjna a małe dochody

Post autor: wla.gle »

Jw.
W takich przypadkach warto/trzeba się dobrze zastanowić, czy w ogóle korzystać z odliczenia
w rozliczeniu rocznym z tej ulgi..... czy poprzestać na ew. dotacjach.

Tolek5762

Post autor: Tolek5762 »

Witam. Wg. mnie to jest chyba największy absurd obliczeniowy.
Wiec najlepszym rozwiązaniem jest odliczanie takiej kwoty która daje nam zwrot.
Ale co najważniejsze musimy do limitu odliczenia brać pod uwagę całą kwotę podlegającą odliczeniu.
Jest to niezgodne zapisem ale mające sens. Przecież nie ma przepisu zabraniającego odliczenia mniejszej kwoty.

-Jeżeli odliczenia nie było , to Dotacje na termomodernizacje są zwolnione z opodatkowania.
-Jeżeli podatnik nie odliczył całej kwoty wydatku - bo zabrakło podatku - to nie musi robić doliczenia w innych źródłach.
-Przecież odliczamy do przychodu. Fakt małego podatku nie ma znaczenia.
Nie chcesz marnować ulgi - nie wpisujesz jej do PIt-O.
Ulga wpisana i ODLICZONA od przychodu, mimo, że nie przekłada się na zwrot (ze względu na aktualnie tak wysoką kwotę wolną) - nie ma znaczenia.

Tak to wszystko sie zgadza. Ale mogą mieć inne znaczenia . Limit odliczenia Już jest zaksięgowany. Jak podatnik na pit. Ma możliwość taki limit sobie pomniejszyć. Jak niema osobnej kolumny.
Druga sprawa , Nie odliczona ulga może mieć znaczenie do okresu 3 letniego. Jeżeli nieodliczona ulga dotyczyła zakupu styropianu i zakupu
pieca. To jaki czas, albo możliwość odliczenia jest dla odliczeń związanych nieodliczonej Faktury jako ulgi.
Wiec pomimo nieodliczenia takiej faktury. Trzeba ją zachować aby można było odliczyć np. Faktury za tynkowanie domu. albo wymiana grzejników.
lub inne faktury związane z danymi inwestycjami .
Wydaje mi sie że nawet może nam to wydłużyć okres zakończenia inwestycji. Ponieważ nie dokonano pierwszego odliczenia.

Jeszcze jedna moja mała uwaga. Piszecie że Jeżeli nie było odliczenia to nie robimy doliczenia.
Przecież odliczenie było jako pierwsze do wyliczenia kwoty dochodu a następnie dopiero kwoty wolnej podatku.
Wg mnie podatnik dokonał odliczenia.

Korekta złożona po terminie może skutkować konsekwencjami. Jakimi konsekwencjami przez absurd odliczeniowy .

Pozdrawiam Tolek.

snykwa

Post autor: snykwa »

@DORIS_720
Ja bym poszedł jeszcze tym tropem co napisałem w 2 poście:
...Sprawdź czy cały podatek nie będzie do zwrotu bez odliczania ulgi. Wtedy by nie odliczał a zostałby limit 53 000 ewentualnie na później....
A jeśli nie to odlicz tylko trochę, nie całą fakturę.

A swoją drogą ładny musi ten polski nieład, że nawet @Czecha zagięło.

Tolek5762

Post autor: Tolek5762 »

Snykwa Lepiej nie drażnij Czecha Bo jak nam odwali odpowiedz taką jak 2 lata temu to
zaś będę sie śmiał że aż brzuch mnie będzie bolał.
Ja to widzę jak dzwonie do KIS że nawet oni nie bardzo wiedzą jak poprawnie udzielić mi informacji.
A wszystko załatwiała by interpretacja jak by była prosta i logiczna.
Odliczenie dokonujemy do wysokości dochodu do opodatkowania.
Okres dotyczy danej rozpoczętej inwestycji. Okresu 3 lat. A tu mamy wszystkie. jak to rozumieć.
Mi to wychodzi na to żeby jak najwięcej ludzi odliczyło ,a jak najmniej kwotowo z tego skorzystało.

mar-z

Post autor: mar-z »

snykwa pisze:
> ....
>[..............]
>
> ....Jeśli podatnik złożył zeznanie podatkowe za rok 2021 i skorzystał z
> ulgi termomodernizacyjnej, a w bieżącym roku otrzymał dotację, może
> postąpić w następujący sposób:
>
> złożyć korektę deklaracji podatkowej w terminie do 30 kwietnia br.,
> pomniejszając kwotę ulgi o wartość otrzymanej dotacji
>
> Zachowanie terminu złożenia korekty zeznania rocznego w terminie
> nieprzekraczającym 30 kwietnia br. jest bardzo ważne, ponieważ korekta
> złożona po terminie może skutkować konsekwencjami.

Miałem taką sytuację przy rozliczaniu dotacji za 2020 przyznanej długo po 30.04.2021 (zeznanie za 2020 rozliczyłem bez uwzględnienia dotacji).
Porada KIS, do której się zastosowałem, była taka, aby kwotę dotacji doliczyć do przychodu przy rozliczaniu roku, w którym przyznano dotację (2021). U mnie był to PIT-36L. Co ciekawe, kwoty dotacji nie uwzględnia się w PIT-B a jedynie w łącznej kwocie przychodu w PIT-36L.

RELAX57

Post autor: RELAX57 »

w 2022 zakładałam fotowoltaikę koszt 30 000zł oraz montaż pieca gazowego koszt 18 524 zł. W zeznaniu podatkowym 2023 w PIT 0 rozliczałam tylko 30 000 zł /zwrot 2500 zł-emeryci/ Piec gazowy chciałam rozliczyć i dostać dotację z innego programu ,nie otrzymałam nic/czy w tym roku w PIT 0 wpisać kwotę 48 524 zł

RELAX57

Post autor: RELAX57 »

W 2022 założyliśmy fotowoltaikę 30000 i piec CO 18524 w rozliczeniu rocznym za 2022 wpisałam tylko 30000 i otrzymałam zwrot 2500 /emeryci/ w tym roku czy mogę wpisać całość 48524 zł

snykwa

Post autor: snykwa »

...w rozliczeniu rocznym za 2022 wpisałam tylko 30000...
A jaki był dochód? Bo ulg odlicza się do wysokości dochodu. Jeśli dochód był większy jak 30000 to należało odliczyć do wysokości dochodu. Nie można dowolnie sobie przenosić kwot.
...w tym roku czy mogę wpisać całość 48524....
No na jakiej zasadzie? Jeśli odliczyłaś 30000 to pozostało Ci do odliczenia do limitu (53000) 23000. Do rozliczenia byłoby 18524.
Ale to pod warunkiem, że w 2022 dochód był 30000. Jeśli był większy to ulga przepada.

GabiP

Post autor: GabiP »

zrobiłam korektę za 2022 w pit 0 i wpisałam cała kwotę poniesionych wydatków czyli 48 524 zł dochód z poz 128 PIT 37 był 47631,53 zł zwrot nie leggł zmianie .Czy mogę w tym roku rozliczać nadal ?

GabiP

Post autor: GabiP »

Ok już rozumiem wszystko moje dochody w 2022 r były wyższe niż 30 tyś więc już nic nie otrzymam,
zrobiłam korektę Pit 37 to nie problem ale nie wiem jak oddać przysłaną mi nadpłatę z US i nie wiem jak to zrobić ,proszę o pomoc

Zablokowany