Ulga termomodernizacyjna a małe dochody
Ulga termomodernizacyjna a małe dochody
Witam
Mam do rozliczenia ulgę termomodernizacyjną na montaż kotła co na kwotę 30tyś.
Dochody podatnika z renty wynoszą 32 tys. Podatnik stara się o dofinansowanie z Czystego Powietrza, ale na razie nie ma decyzji ile otrzyma.
Pytanie, czy muszę odliczać całą fakturę bo wykorzysta sobie limit 53tyś a w sumie niewiele to da bo dostanie zaledwie 358,00 (bo taki miał podatek zapłacony w zus).
I następne pytanie czy jak odliczę całość faktury to będę musiała do otrzymane dofinansowanie w 2023 doliczyć do dochodu?
Dziękuję
Mam do rozliczenia ulgę termomodernizacyjną na montaż kotła co na kwotę 30tyś.
Dochody podatnika z renty wynoszą 32 tys. Podatnik stara się o dofinansowanie z Czystego Powietrza, ale na razie nie ma decyzji ile otrzyma.
Pytanie, czy muszę odliczać całą fakturę bo wykorzysta sobie limit 53tyś a w sumie niewiele to da bo dostanie zaledwie 358,00 (bo taki miał podatek zapłacony w zus).
I następne pytanie czy jak odliczę całość faktury to będę musiała do otrzymane dofinansowanie w 2023 doliczyć do dochodu?
Dziękuję
Re: Ulga termomodernizacyjna a małe dochody
Sprawdź czy cały podatek nie będzie do zwrotu bez odliczania ulgi. Wtedy by nie odliczał a zostałby limit 53 000 ewentualnie na później.
...I następne pytanie czy jak odliczę całość faktury to będę musiała do otrzymane dofinansowanie w 2023 doliczyć do dochodu?..
Tak, więc odliczenie faktury będzie niekorzystne.
...I następne pytanie czy jak odliczę całość faktury to będę musiała do otrzymane dofinansowanie w 2023 doliczyć do dochodu?..
Tak, więc odliczenie faktury będzie niekorzystne.
A to ciekawe spostrzeżenie. Nie brałem czegoś takiego pod uwagę.
A wiec nie dość że podatnik obniży sobie limit , to na dodatek będzie musiał od ulgi którą nie otrzymał zapłacić podatek.
Jest wiele takich absurdów.
A wiec nie dość że podatnik obniży sobie limit , to na dodatek będzie musiał od ulgi którą nie otrzymał zapłacić podatek.
Jest wiele takich absurdów.
Bo to jest ulga dla bogatych.
Tak snykwa. zgadza sie.
Ciekawi mnie jednak. Jeżeli podatnik jednak dokonał by takiego odliczenia.
Przysługuje mu dokonanie korekty w następnych latach. Pisząc wniosek wraz uzasadnieniem przyczyny.
A tu nie występuje pomyłka tylko absurd ustawodawcy.
Ciekawi mnie jednak. Jeżeli podatnik jednak dokonał by takiego odliczenia.
Przysługuje mu dokonanie korekty w następnych latach. Pisząc wniosek wraz uzasadnieniem przyczyny.
A tu nie występuje pomyłka tylko absurd ustawodawcy.
Panowie -nie straszcie ludzi.
Jeżeli odliczenia nie było , to Dotacje na termomodernizacje są zwolnione z opodatkowania.
Jeżeli podatnik nie odliczył całej kwoty wydatku - bo zabrakło podatku - to nie musi robić doliczenia w innych źródłach tylko robi korektę zeszłorocznego rozliczenia. W przeciwnym razie doszłoby do absurdów, o których piszecie.
Doliczenie można zrobić jeżeli wcześniej było CAŁKOWITE odliczenie.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ulga ... -rozliczyc
Jeżeli odliczenia nie było , to Dotacje na termomodernizacje są zwolnione z opodatkowania.
Jeżeli podatnik nie odliczył całej kwoty wydatku - bo zabrakło podatku - to nie musi robić doliczenia w innych źródłach tylko robi korektę zeszłorocznego rozliczenia. W przeciwnym razie doszłoby do absurdów, o których piszecie.
Doliczenie można zrobić jeżeli wcześniej było CAŁKOWITE odliczenie.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ulga ... -rozliczyc
....Jeżeli podatnik nie odliczył całej kwoty wydatku - bo zabrakło podatku ....
Odliczamy od dochodu czy od podatku (przejęzyczenie)?
Tutaj jest na tyle dochodu aby odliczyć całość ulgi.
Co do korekty to według tego artykułu można zrobić do 30 kwietna (w tym roku 2 maja) a co jeśli dotacja zostanie przyznana w maju lub czerwcu?
....Jeśli podatnik złożył zeznanie podatkowe za rok 2021 i skorzystał z ulgi termomodernizacyjnej, a w bieżącym roku otrzymał dotację, może postąpić w następujący sposób:
złożyć korektę deklaracji podatkowej w terminie do 30 kwietnia br., pomniejszając kwotę ulgi o wartość otrzymanej dotacji
Zachowanie terminu złożenia korekty zeznania rocznego w terminie nieprzekraczającym 30 kwietnia br. jest bardzo ważne, ponieważ korekta złożona po terminie może skutkować konsekwencjami.
Odliczamy od dochodu czy od podatku (przejęzyczenie)?
Tutaj jest na tyle dochodu aby odliczyć całość ulgi.
Co do korekty to według tego artykułu można zrobić do 30 kwietna (w tym roku 2 maja) a co jeśli dotacja zostanie przyznana w maju lub czerwcu?
....Jeśli podatnik złożył zeznanie podatkowe za rok 2021 i skorzystał z ulgi termomodernizacyjnej, a w bieżącym roku otrzymał dotację, może postąpić w następujący sposób:
złożyć korektę deklaracji podatkowej w terminie do 30 kwietnia br., pomniejszając kwotę ulgi o wartość otrzymanej dotacji
Zachowanie terminu złożenia korekty zeznania rocznego w terminie nieprzekraczającym 30 kwietnia br. jest bardzo ważne, ponieważ korekta złożona po terminie może skutkować konsekwencjami.
snykwa pisze:
> ....Jeżeli podatnik nie odliczył całej kwoty wydatku - bo zabrakło podatku
> ....
> Odliczamy od dochodu czy od podatku (przejęzyczenie)?
Nie - to nie jest przejęzyczenie. Jeżeli nie ma podatku to nie ma odliczenia. Wg mnie fakt wpisania kwoty w PIT/O gdy nie ma podatku jest bez znaczenia -to nie jest odliczenie.
> ....Jeżeli podatnik nie odliczył całej kwoty wydatku - bo zabrakło podatku
> ....
> Odliczamy od dochodu czy od podatku (przejęzyczenie)?
Nie - to nie jest przejęzyczenie. Jeżeli nie ma podatku to nie ma odliczenia. Wg mnie fakt wpisania kwoty w PIT/O gdy nie ma podatku jest bez znaczenia -to nie jest odliczenie.
Czech pisze:
> snykwa pisze:
> > ....Jeżeli podatnik nie odliczył całej kwoty wydatku - bo zabrakło podatku
> > ....
> > Odliczamy od dochodu czy od podatku (przejęzyczenie)?
>
> Nie - to nie jest przejęzyczenie. Jeżeli nie ma podatku to nie ma odliczenia. Wg mnie
> fakt wpisania kwoty w PIT/O gdy nie ma podatku jest bez znaczenia -to nie jest
> odliczenie.
Przecież odliczamy do przychodu. Fakt małego podatku nie ma znaczenia.
Nie chcesz marnować ulgi - nie wpisujesz jej do PIt-O.
Ulga wpisana i ODLICZONA od przychodu, mimo, że nie przekłada się na zwrot (ze względu na aktualnie tak wysoką kwotę wolną) - nie ma znaczenia.
> snykwa pisze:
> > ....Jeżeli podatnik nie odliczył całej kwoty wydatku - bo zabrakło podatku
> > ....
> > Odliczamy od dochodu czy od podatku (przejęzyczenie)?
>
> Nie - to nie jest przejęzyczenie. Jeżeli nie ma podatku to nie ma odliczenia. Wg mnie
> fakt wpisania kwoty w PIT/O gdy nie ma podatku jest bez znaczenia -to nie jest
> odliczenie.
Przecież odliczamy do przychodu. Fakt małego podatku nie ma znaczenia.
Nie chcesz marnować ulgi - nie wpisujesz jej do PIt-O.
Ulga wpisana i ODLICZONA od przychodu, mimo, że nie przekłada się na zwrot (ze względu na aktualnie tak wysoką kwotę wolną) - nie ma znaczenia.
Masz rację -poniosło mnie... to jest tak durnie napisany przepis. ,że chętnie rozprawiłbym się z nim na wokandzie.