Polski ład - Kto zyska kto straci?

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2021 rok
snykwa

Re: Polski ład - Kto zyska kto straci?

Post autor: snykwa »

Czech mam taki kalkulator, który przekazała nam firma w celu profilaktycznego obliczenia sobie i porównania przychodów za 2021 i 2022-jest to dla rozliczenia rocznego brutto.
Przy Twoim przykładzie 7473 brutto miesięcznie daje to 89 676 rocznie co po wrzuceniu do tego kalkulatora wychodzi następująco rocznie netto (do ręki):
2021=64 294,00
2022=64 297,00
Więc Twoje wyliczenie wydaje mi się bliższe prawdy.
Ponadto według tego kalkulatora (zaznaczam, że jest to kalkulator do obliczenia przykładowego ale stworzony przez pewną firmę ekonomiczną-nie mogę podać ze zrozumiałych względów nazwy) do kwoty 120 000 wychodzi się na 0 lub 2, 3 zł na korzyść a dopiero kwoty powyżej 120 000 dają wraz ze wzrostem kwoty na minus. Kwoty poniżej 70 000 rocznie z kolei dają wraz z "maleniem" wzrost kwoty do zwrotu za 2022.
Ale oczywiście nie liczyłem tego ręcznie. Taki ciekawy przypadek.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Wg moich wyliczeń - potwierdzam dla Czech-a i Snykwa.

Dla moich potrzeb mam taki kalkulator w excelu....

https://poradnik.ngo.pl/kalkulatory-umo ... i-zlecenie

wprawdzie na 2021r, ale wystarczy zmienić kwoty i dodać wzór na ulgę dla klasy średniej
i liczy wszystko - miesięczne i roczne.

Dla indywidualnych obliczeń wystarczy.

Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku .::)).

Czech

Post autor: Czech »

W polskim nieładzie kwota wolna od podatku to 30000.
W związku z tym refleksja czy to dobrze ? Tak - to dobrze tylko ...w łeb wzięły ulgi dla tych co niewiele zarabiają. Ktoś powie - przecież to i tak "wlał-wylał", bo przecież zamiast ulgi to nie zapłaci podatku. Niby tak , ale po co były te ulgi ? Głównie po to aby wspomóc tych , którym los nie zawsze sprzyjał - np.: ulga rehabilitacyjna, matki samotnie wychowujące itp. Są też ulgi zachęcające : np.: termomodernizacyjna, darowizny na krwiodawstwo,
internetowa itd itp ... Teraz te ulgi straciły na znaczeniu. Jak się czują Ci , którzy z nich korzystali i czuli się wspierani przez państwo ? Powinny być te ulgi , które dostawali w poprzednich latach utrzymane pomimo kwoty wolnej, albo powinien być wypracowany dodatkowy mechanizm wspomagający tych ludzi i to nie chodzi tylko o pieniądze.

snykwa

Post autor: snykwa »

Czech-zgadzam się w całej rozciągłości.
Poza tym chodziło też o to by rozliczanie podatków było jak najbardziej uproszczone. Teraz wychodzi na to, że będzie trzeba stosować specjalne interpelacje i wyjaśnienia aby rozliczenie było prawidłowe. Staje to się już bardzo zawiłe.
Już prawie nikt nie wie o co chodzi. A może o to chodzi.
Już teraz nie wiadomo np. czy rozliczenie wspólne małżonków (np. jedno ma dochód a drugie nie) będzie korzystniejsze i jak traktować tą ulgę.
Zresztą co to za zwiększenie kwoty wolnej do opodatkowania (30000) jeśli za tym poszło brak możliwości odliczenia składki zdrowotnej?

Tolek

Post autor: Tolek »

Kilka lat temu po podniesieniu kwoty wolnej od podatku ,rozczarowanie że to tylko dla garstki podatników,
Potem kwotę zmniejszająca podatek do 13 tyś . Ale było to dla mnie jeszcze zrozumiałe .
Ulgę termomodernizacyjną do odliczenia tak pięknie przygotowana i opisana z możliwością odliczenia przez 6 lat .
Ale technicznie przy odliczeniu takie warunki postawiono aby podatnik jak największą kwotę wpisał a jak najmniej mógł odliczyć.
albo jeszcze do tego dopłacił.
Kiedy zeszłym roku obiecali podwyższyć kwotę wolną od podatku do 30 tyś. Założyłem sie z szwagrem że na to miejsce na pewno coś
zabiorą z nawiązką. No i nie myliłem się, Razem z szwagrem dopłacimy do Polskiego Ładu dosyć sporo pieniędzy.
Mam działalność gospodarczą ryczałtową od 25 lat ,Wybrany miałem ryczałt ponieważ moje największe koszty to że zapierda.... po 12godz
dziennie na co nie wystawie faktury. Pomimo niskich przychodów jestem też płatnikiem VAT.
Do tej pory moja danina to składka zdrowotna 381 zł. bez podatku gdyż składka do odliczenia pokrywała podatek.
Teraz składka 557zl + 300zł = 887zł . Za to przynajmniej 3 emerytów dostało podwyżkę.
Dzwoniłem na infolinie zapytaniem że moje przychody dopiero w grudniu przekroczą 60tyś. czy mogę płacić składkę 335zł a dopiero
za grudzień 557zł.Potwierdzono że tak, do listopada po 335 zł. A za grudzień dopiero 557 zł. Zakończyliśmy rozmowę, Ale jak dopytałem
co zeznaniem podatkowym to dopiero pani odpowiedziała że musze dopłacić 2600 zl składki.
Wszystko bym jeszcze zrozumiał jak by otwarcie powiedzieli aby komuś dać trzeba innym zabrać. A oni twierdzą że do 13 tyś miesięcznie
nich nie straci. Przecież moje przychody przeliczeniu na dochód poniżej średniej krajowej.

Pozdrawiam Tolek.

DeklaracjaRoczna

Post autor: DeklaracjaRoczna »

Tolek pisze:
> Zakończyliśmy rozmowę, Ale jak dopytałem
> co zeznaniem podatkowym to dopiero pani odpowiedziała że musze dopłacić
> 2600 zl składki.
> Wszystko bym jeszcze zrozumiał jak by otwarcie powiedzieli aby komuś dać
> trzeba innym zabrać. A oni twierdzą że do 13 tyś miesięcznie
> nich nie straci. Przecież moje przychody przeliczeniu na dochód poniżej
> średniej krajowej.
>
> Pozdrawiam Tolek.

Z ciekawosci - jaka skladke masz doplacic w wysokosci 2600 PLN?

A co do wnioskow - w 100% zgadzam sie z Toba!

Tak wyglada obecnie prowadzenie 'malej' dzialalnosci, ze bardziej oplaca sie za najnizsza pensje pracowac i nie miec calosci zmartwien, ktore sa przy wlasnej malej firmie.

Tolek

Witam:
- Z ciekawosci - jaka skladke masz doplacic w wysokosci 2600 PLN?

jak to jaką,- zdrowotną przecież.
Jeżeli będę płacił składkę po 335zł. A pod koniec roku okaże się że przekroczę przychód 60 tyś to
pomimo że w miesiącu przekroczenia zapłacę już większą składkę to przy rozliczeniu musze uregulować
niedopłatę składki za cały rok.
W Ustawie nie pisze że wyszczą składkę płacimy dopiero jak przekroczymy 60 tyś.
Pewno że mogę już rozpocząć płacenie składki po 557 zł , a jeżeli nie przekroczę to mogę pisać wniosek o
zwrot nadpłaconej składki.
pozdrawiam Tolek.

Tolek

Dodam jeszcze że moja sprzedaż tak na 90% jest że wystawiam fakturę na 10200zł co drugi miesiąc.
Pierwszą wystawiłem w styczniu. Luty bez dochodu , w marcu następną i tak dalej . A wiec w w grudniu
wyjdzie mi do wystawienia 6-ej faktury i chyba zrobię prezent odbiorcy wystawiając na kwote 9000 zł.

pozdrawiam Tolek.

Zablokowany