Jakie PIT-y wypełnić

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
markus

Re: Jakie PIT-y wypełnić

Post autor: markus »

Jako że dostałem już PIT-40A z ZUS-u to odgrzewam temat i zwracam się z pytaniem do wla.gle i każdego chętnego do pomocy, wypełniłem PIT-36 z kwotami z PIT-40A i z kwotą odsetek o której pisałem wcześniej, jako że tego typu kombinacja zdarzyła mi się po raz pierwszy, prosił bym o sprawdzenie.

Zdaje się że do wiadomości prywatnych nie można dołączać załączników, gdybym umieścił wypełnione PIT-40A i PIT-36 na jakimś serwerze i podał bym na priv link do tych plików czy sprawdził byś/ktoś prawidłowość wypełnienia PIT-u 36 i wskazał na ewentualne błędy ?

M.K.

Post autor: M.K. »

Proponuję wypróbować Asystenta PIT. Pozycje z PIT-40A można w nim przepisać tak jak są, a program powinien utworzyć PIT końcowy.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Zrób tak jak pisze p. Marcin...
Jeśli jednak będziesz chciał to proszę podać dane - pomożemy

Sprostowanie:
-w moim poście wcześniej napisałem
rok 2017 kwota=6600
rok 2018 kwota=8000
są to kwoty wolne w rozliczeniu rocznym.
W trakcie roku kwota wolna = 3089 i powyżej tej kwoty występuje podatek

markus

M.K. pisze:
> Proponuję wypróbować Asystenta PIT. Pozycje z PIT-40A można w nim przepisać
> tak jak są, a program powinien utworzyć PIT końcowy.

Zrobiłem Z ciekawości symulację, albo źle robię, albo program liczy standardowo i na dodatek tworzy PIT-37, a ma być PIT-36, bo dochodzą jeszcze inne dochody, ale do rzeczy.

Jak z PIT-40A wpisuję wszystkie dane tak jak są (w/g porady M.K.) to na PIT-37 wychodzi nadpłata i prawidłowo według matematyki, ale nie w/g objaśnień na PIT-40A, które to mówią że nie wpisuje się pobranych zaliczek tylko kwotę z pozycji 50, w moim przypadku było to "0", nadpłatę dostanę z ZUS-u i nie może być ona uwzględniona na PIT.

Ale może coś źle robię bo jest to moje pierwsze "spotkanie" z asystentemPIT2017.

Czech

Post autor: Czech »

PIT-40A powinien wyjść na "0"

Czech

Post autor: Czech »

Dane z PIT-40A przepisane na PIT-37 - podatek powinien wyjść na "0".

markus

Wszystko jest jasne, wychodzi na zero, tylko zrobiłem symulacje w/g propozycji M.K. w programie AsystentPIT2017 i nie wychodzi to z automatu tak jak powinno.
Nie należy wpisywać pobranych zaliczek i jak wpisze inne dochody bo takie były (opisane w tym temacie) to tworzy PIT-37, a powinien PIT-36 ze względu właśnie na te inne dochody, tak twierdzą ci co mi pomogli w wypełnieniu PIT-36.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Przy wypełnianiu PIT-40A/11A trzeba zaznaczyć odpowiedni przełącznik - skreślić 11/A i wpisywać wszystkie dane....
wtedy Asystent traktuje go jako PIT-40A i liczy prawidłowo.

Tak jak piszesz - domyślnie tworzy PIT-37.
Można jednak go zmienić na PIT-36 -> w zakładce po lewej "Formularze" są dwie niebieskie strzałki
i klikając na nie można zmienić formularz na PIT-36.

Po prostu program tego nie wie, że ma utworzyć taki formularz - może potrzebna była by jakaś
dodatkowa opcja tworzenia PIT-36, ale to już do p. Marcina.
Chyba, że taka opcja jest, a ja o niej nie wiem......

markus

I wszystko jasne, jako że była to moja pierwsza styczność z Asystentem to moja wiedza była mocno ograniczona, myślę że metodą prób i błędów podczas symulacji wypełniania różnych PIT-ów opanuje się Asystenta tak jak program PIT-y.

Pozdrawiam, markus.

M.K.

Post autor: M.K. »

Ale dlaczego ma utworzyć PIT-36? Z czego to wynika w tym przypadku?

Zablokowany