praca niemcy
Re: praca niemcy
O dietach:
....Przychody uzyskane z pracy za granicą należy pomniejszyć o kwotę odpowiadającą równowartości 30% diety za każdy dzień pobytu poza granicami kraju, w którym podatnik pozostawał w stosunku pracy, stosunku służbowym, pracy nakładczej bądź spółdzielczym stosunku pracy.
Następnie przychody pomniejszone o 30% diet, przelicza się na złote według kursu z dnia otrzymania bądź postawienia środków pieniężnych do dyspozycji podatnika, ogłoszonego przez bank, z którego usług korzystał podatnik, i mającego zastosowanie przy kupnie walut. Jeżeli bank, z którego usług korzysta podatnik, stosuje różne kursy walut i nie jest możliwe zastosowanie kursu kupna lub bank nie ogłasza kursu walut albo podatnik nie korzysta z usług banku, to przychody przelicza się na złote według kursu średniego waluty obcej, ogłaszanego przez NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu.
Od tak obliczonego przychodu (przeliczonego na złote) odejmuje się przysługujące podatnikowi koszty uzyskania przychodów, w wysokości określonej w art. 22 ust. 2 updof.....
W poście snykwa jest literówka - ma być "odpowiednio w PIT-36"
....Przychody uzyskane z pracy za granicą należy pomniejszyć o kwotę odpowiadającą równowartości 30% diety za każdy dzień pobytu poza granicami kraju, w którym podatnik pozostawał w stosunku pracy, stosunku służbowym, pracy nakładczej bądź spółdzielczym stosunku pracy.
Następnie przychody pomniejszone o 30% diet, przelicza się na złote według kursu z dnia otrzymania bądź postawienia środków pieniężnych do dyspozycji podatnika, ogłoszonego przez bank, z którego usług korzystał podatnik, i mającego zastosowanie przy kupnie walut. Jeżeli bank, z którego usług korzysta podatnik, stosuje różne kursy walut i nie jest możliwe zastosowanie kursu kupna lub bank nie ogłasza kursu walut albo podatnik nie korzysta z usług banku, to przychody przelicza się na złote według kursu średniego waluty obcej, ogłaszanego przez NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu.
Od tak obliczonego przychodu (przeliczonego na złote) odejmuje się przysługujące podatnikowi koszty uzyskania przychodów, w wysokości określonej w art. 22 ust. 2 updof.....
W poście snykwa jest literówka - ma być "odpowiednio w PIT-36"
Dzięki już poprawiłem na 36. A co myślisz o tych składkach o których napisałem wcześniej.
dzięki zrobiłam pit zg dochody w 8 a podatek w 10 ale zastanawiam się dlaczego nie uwzględniło w picie 37 podatku zagranicznego skoro dochody z zagranicy zwiększają podstawe obliczenia podatku
Podatku nie wpisuje się w poz. 10 PIT/ZG. Podatek z PIT-11 wpisz do PIT-36 w poz. 47.
Taką mamy umowę podpisaną z Niemcami i wykazujemy tylko dochód do wyliczenia stopy procentowej.
I pomyliłaś chyba numery PIT. Powinno być "w picie-36".
Taką mamy umowę podpisaną z Niemcami i wykazujemy tylko dochód do wyliczenia stopy procentowej.
I pomyliłaś chyba numery PIT. Powinno być "w picie-36".
Do ewa-now:
PIT-11 > PIT-36
poz.25 do poz.43
poz.26 do poz.44
poz.29 do poz.47
poz.66 do poz.145
poz.68 do poz.182
poz.28 do poz.8 PIT/ZG
Edit. poz.28 po odjęciu diet.
PIT-11 > PIT-36
poz.25 do poz.43
poz.26 do poz.44
poz.29 do poz.47
poz.66 do poz.145
poz.68 do poz.182
poz.28 do poz.8 PIT/ZG
Edit. poz.28 po odjęciu diet.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2015, o 08:41 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.
literówka mam 36 w poz 47 wpisuje zaliczkę na podatek z pit11 plus podatek zapłacony za granicą czy ten podatek w poz 179 w 36
Podatku zapłaconego za granicą nie wpisujesz nigdzie. To jest tylko informacja. Wpisujesz tylko to co Ci podałem powyżej.
Oczywiście przychód zwolniony z poz. 28 PIT-11 po odjęciu diet do PIT/ZG poz.8.
Oczywiście przychód zwolniony z poz. 28 PIT-11 po odjęciu diet do PIT/ZG poz.8.
Ja mam taki przypadek. Osoba pracowała w jednej firmie w Polsce i w Niemczech. Dostała PIT 11 w którym:
poz. 25 Przychód 20031,67
poz. 26 Koszt 695,3
Poz. 28 Dochód zwolniony 75573,73
Poz. 29 Podatek 1444
I dalej
poz. 66 Składki na ubezpieczenie 10750,10
poz. 68 Składki zdrowotne 5243,68
I rozliczając tą osobę osobno cały podatek wychodzi do zwrotu.
A rozliczając z małżonkiem:
Przychód małżonka 55248,01
Zapłacony podatek 4090
Składki ubezp. 7574,51
Zdrowotne 3694,7
wychodzi 5053 zł nadpłaty.
Tak może być? Mozna Ich rozliczyć razem?
poz. 25 Przychód 20031,67
poz. 26 Koszt 695,3
Poz. 28 Dochód zwolniony 75573,73
Poz. 29 Podatek 1444
I dalej
poz. 66 Składki na ubezpieczenie 10750,10
poz. 68 Składki zdrowotne 5243,68
I rozliczając tą osobę osobno cały podatek wychodzi do zwrotu.
A rozliczając z małżonkiem:
Przychód małżonka 55248,01
Zapłacony podatek 4090
Składki ubezp. 7574,51
Zdrowotne 3694,7
wychodzi 5053 zł nadpłaty.
Tak może być? Mozna Ich rozliczyć razem?
Mnie wyszło 4818 nadpłaty. Trzeba rozliczyć ich razem.
Na pewno podałaś dobrze kwoty.
Na pewno podałaś dobrze kwoty.
Tak kwoty są poprawne. Ale mnie wychodzi inaczej. W czym robię błąd? A wogóle ta kwota do zwrotu mnie szokuje.