Praca w Polsce i Niemczech

snykwa

Re: Praca w Polsce i Niemczech

Post autor: snykwa »

Gdyby był zatrudniony przez polskiego pracodawcę to otrzymałby PIT-11 z kwotą zwolnioną i tam się już nic nie odlicza. Dietę może sobie odliczyć właśnie w tym przypadku gdy pracował u niemieckiego pracodawcy w Niemczech. W takim przypadku jak u Ciebie.

rozes1

Post autor: rozes1 »

Dziękuję bardzo
tak moge odliczyc diety-upewnilam sie IZBA SKARBOWA W WARSZAWIE.Pani jescze mnie dodatkowo poinformowala,że kosztyy uzyskania tez sie odlicza.
W tym roku tu na forum te odpowiedzi sa takie zdawkowe i niepelne.z poprzednich lat bylam w pelni zadowolona z forum i programu teraz.......
Dzwoniac= do Izby Skarbowej w Warszawie uzyska się pelną i wyczerpujaca odpowiedz.
Pozdrawiam
Izba Skarbowa Warszawa
rozliczenie podatników nie prowadzących działalności gospodarczej, w tym sprzedaż nieruchomości przed upływem 5-letniego okresu tel.: 22 561-82-85, 22 561-82-84, 22 561-82-67, 22 561-82-69.
Pracownicy Izby Skarbowej odpowiadają na Państwa pytania od poniedziałku do piątku, w godz. 7.30 - 15.30.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Do rozes1:
przecież w tym linku masz wszystko o dietach i kosztach /nawet kwota dzienna diety do odliczenia/,
trzeba tylko czytać ze zrozumieniem - ☺☻☼...
http://www.mypolacy.de/finanse/podatki/ ... skusa.html

snykwa

Wybacz ale to już któreś pytanie o to samo w tym roku. Zauważyłem, że nie przegląda się już napisanych postów tylko pisze się nowy. Już kilka razy odpowiadałem na ten temat i ciągle zadawane są te same pytania. Masz na przykład tutaj:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=13001
i
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=12904
W zeszłym roku również było wiele razy na ten temat pisane a przecież od zeszłego roku się nie zmieniło.Więcej inwencji a nie czekajcie na gotowe.

Czarek

Post autor: Czarek »

rozes1 napisał(a) :
> W tym roku tu na forum te odpowiedzi sa takie zdawkowe i niepelne.z
> poprzednich lat bylam w pelni zadowolona z forum i programu teraz.......

Przyznam, że też takie mam wrażenie, że w tym roku to forum jest jakieś "nie takie".
Ale może jest to sprawka tego, o czym pisze 'snykwa': np. powtarzające się pytania itp.. Może tego, że ubyło paru odpowiadających osób, może też i tego, że niektóre odpowiedzi z lat poprzednich są wciąż aktualne, tylko nie chce się zaglądać do tego "gąszcza"...

Pozdrawiam.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Nie ma żadnego "gąszcza" - na czerwono wyżej jest opcja "szukaj" i można znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania i wątpliwości - trochę dobrych chęci, a nie tylko umiejętności krytykowania.
To tak trochę od serca.

Czarek

Post autor: Czarek »

Ja i Ty - owszem, doskonale wiemy, jak posługiwać się opcją "Szukaj".
Ale inni mogą nie wiedzieć, lub nie rozumieć. Mam takich w swoim sąsiedztwie.
Podam swój przykład: szukałem niedawno na tym forum informacji na temat zapłaty podatku. Pisałem słowa: zapłata, zapłacenie, i jeszcze jakieś inne słowo, i nie znalazło odpowiadającej mi informacji.
Dopiero jak wpisałem takie oto ciągi znaków: *płat* lub *płac*, to wtedy udało mi się znaleźć odpowiadające mi informacje. Inni mogą nie wiedzieć o takich manipulacjach słów czy kawałkami słów. Mi też z początku nie przyszło do głowy, żeby pomanipulować kawałkami słów.
I m.in. stąd wziął się ten "gąszcz" słów. :-)

Pozdrawiam.
Ahoj !

snykwa

snykwa napisał(a) :
> Jak przeliczyć, obliczyć dietę i koszty poczytaj tutaj:
> http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=13001

Przecież było podane na poprzedniej stronie.
Na pytanie o diety "wia.gle" odpowiedział tak - proszę sprawdzić na poprzedniej stronie. Ja również odpowiedziałem jak sprawa wygląda gdy ma pit od polskiego pracodawcy oraz gdy od niemieckiego. Naprawdę nie rozumie o co te żale. A może by tak żebyśmy się nie domyślali to zadawać konkretne pytania?

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

Najłatwiej jest krytykować, trudniej doradzać, a najtrudniej dobrze doradzać, nie przejmujcie się tymi uwagami, ktoś kto chce sobie zadać minimum trudu wszystko tu znajdzie, WIELKIE DZIĘKI

snykwa

Dobra krytyka nigdy nie jest zła. Bardziej mobilizuje.

Zablokowany