PIT-O ulga internetowa 2013 - co zaznaczyć

snykwa

Re: PIT-O ulga internetowa 2013 - co zaznaczyć

Post autor: snykwa »

Gdyby tak było jak piszesz to powinienem złożyć w tym roku pit-0. Rozliczam się razem z żoną a ponieważ nie odliczam internetu to nie składałem pit-u 0. Według Twojego rozumowania powinienem go złożyć aby poinformować US o tym, że już wykorzystałem ulgę na internet. No bo zawsze mogą mnie wezwać i powiedzieć "dlaczego nas pan nie poinformował'?. Oczywiście zaznaczenie "nic nie kosztuje jak zaznaczyłeś" i również nie widzę problemu żeby wpisać.

Bartek

Post autor: Bartek »

Rozważamy sytuacje gdy jeden z małżonków MOŻE skorzystać z ulgi. Jak żaden nie może,albo rozliczenie bez innych odliczeń to tak jak pisałem składanie "zerowego" PITa O tylko z kwadracikiem(ami) mija się z celem.

Natomiast jak jedno z małżonków może skorzystać z ulgi na internet (lub mają inne odliczenia w PIT-O typu rehabilitacja,darowizny), to nie widzę przeciwwskazań do zaznaczenia "przy okazji dla świętego spokoju" kwadracików przy uldze internetowej zgodnie ze stanem faktycznym :)

snykwa

Oczywiście. Pozdrawiam

krosken

Post autor: krosken »

Witam. Zaznaczenie w poz.24 punktu 2 skutkuje chyba tylko informacją dla US. zaznaczenie tego kwadratu i wpisanie w otwartym polu kwoty faktur, program informuje iż ulga się nie należy

Bartek

Post autor: Bartek »

krosken tak,bo przepisy mówią tak :

Odliczałeś przed 2012 (z lub bez 2012) - ulgi brak
Odliczałeś pierwszy raz w 2012 - teraz odliczasz ostatni raz (zaznaczając przy tym kwadrat nr 1)
Nie odliczałeś nigdy do tej pory - odliczasz teraz,, i za rok po raz ostatni (zaznaczając wówczas kwadrat nr 1)

Dlatego tym bardziej jestem za tym,żeby ten kwadrat nr 2 (i ewentualnie dodatkowo nr 1 jeśli w 2012 także odliczaliśmy) zaznaczać zgodnie z prawdą (jeśli i tak musimy w tym roku złożyć PIT-O z powodu innych odliczeń), skoro służy on tylko celom informacyjno-weryfikacyjnym :)

Zakładam, że jakaś idea (inna niż estetyczna) towarzyszyła twórcom formularza,skoro takie pole (kwadrat nr 2) w nim umieścili wiedząc,że pozbawia ono i tak prawa do ulgi.

Max_99

Post autor: Max_99 »

Cała ta dyskusja, która i tak jednoznacznie nie wyjaśnia problemu, pokazuje, jak tagicznie niska jest jakość produkowanych w Polsce przepisów podatkowych. Im więcej się mówi, że ma być łatwiej, tym więcej takich bubli powstaje, które zabierają cenny czas nam - podatnikom jak i urzędnikom. Ech... ręce opadają...

Pozdrawiam

arekpy

Post autor: arekpy »

witam,
co w przypadku gdy: rozliczamy się razem z żoną (możemy rozliczyć się osobno, w niczym nam to nie przeszkadza) faktura za net jest wystawiana na mnie i żonę, ja odliczałem do tej pory internet tak że już nie mogę ale czy można teraz odliczyć ulgę na żonę (po stronie małżonka nie było nigdy nic odliczane).

snykwa

Tak można.W swoich pozycjach zaznaczasz kwadraciki, że już wykorzystałeś (choć nadal uważam, że nie jest to obowiązkowe, tak jak pisali wyżej koledzy służy tylko pewnie do statystyk lub po wpisaniu program automatycznie nie pozwoli omyłkowo wpisać kwoty -ja tak zrobiłem, tzn. nie zaznaczałem) a w pozycji żony nic nie zaznaczasz i wpisujesz kwotę nie większą niż 760. W przyszłym roku zaznaczysz u żony kwadracik "za ubiegły rok".

arekpy

Post autor: arekpy »

dzięki za szybką odpowiedź.

stas123

Post autor: stas123 »

wszystko,wszystkim ale nadal nie jest jasne co zaznaczać.Korzystałem z ulgi za 2011 i 2012.PiT składam obecnie za 2013 ,więc co oznaczać - dziękuję za informację.

Zablokowany