Bardzo proszę o podpowiedź:
Żona pracuje na etacie cały rok. Do maja br. ja pracowałem wyłącznie na etacie. Od maja przeszedłem na urlop bezpłatny i prowadzę działalność gospodarcza (jako osoba fizyczna) na zasadach ogólnych według stawki liniowej 19%.
Czy za rok 2010 mogę się rozliczyć składając:
- PIT 37 (wspólnie z żoną) z wykazanymi dochodami w roku 2010 z etatu żony (za cały rok) i moimi (z etatu do maja br.);
- oraz PIT 36L z rozliczeniem mojej działalności gospodarczej od maja do końca roku ?
pozdrawiam
adams
Rozliczenie roczne PIT-37 (wspólne) i PIT-36L
Re: Rozliczenie roczne PIT-37 (wspólne) i PIT-36L
nie możecie razem się rozliczyć z uwagi na liniowe opodatkowanie dg
na poparcie Koleżanki:
ustawa pdof
art.u
ust. 8. Sposób opodatkowania, o którym mowa w ust. 2 i 4, nie ma zastosowania w sytuacji, gdy chociażby do jednego z małżonków, osoby samotnie wychowującej dzieci lub do jej dziecka mają zastosowanie przepisy art. 30c, ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym lub ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o podatku tonażowym.
(Gdzie art.30c dotyczy własnie opodatkowania podatkiem liniowym)
ustawa pdof
art.u
ust. 8. Sposób opodatkowania, o którym mowa w ust. 2 i 4, nie ma zastosowania w sytuacji, gdy chociażby do jednego z małżonków, osoby samotnie wychowującej dzieci lub do jej dziecka mają zastosowanie przepisy art. 30c, ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym lub ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o podatku tonażowym.
(Gdzie art.30c dotyczy własnie opodatkowania podatkiem liniowym)
jakże miło mieć taaakie poparcie :))
witaj Jarząbku :)
witaj Jarząbku :)