Proszę o Waszą opinię w sprawie rozliczania straty.
Wg zasady opisanej na GOV.PL :
"Stratę poniesioną w danym roku podatkowym możesz odliczyć:
1.w najbliższych kolejno następujących po sobie pięciu latach podatkowych, z tym że kwota odliczenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% tej straty, albo
2.w jednym z kolejno następujących po sobie pięciu latach podatkowych, przy czym kwota jednorazowo odliczona nie może przekroczyć 5 mln zł (nadwyżka ponad 5 mln podlega odliczeniu w pozostałych latach pięcioletniego okresu przy czym nie może być większa niż 50% kwoty poniesionej straty)"
Czyli rozumiem, że w przypadku gdy w 2022 r. była strata 30.000 zł, nie została odliczona w 2023 r. to w 2024 r. posiadając dochód 18.000 i odliczając (stosując się do metody z pkt.2) 18.000 pozostała część straty czyli 12.000 przepada ponieważ stratę można rozliczyć tylko jednorazowo? natomiast stosując metodę z pkt. 1 mogę w 2024 odliczyć 15.000 a pozostałe 15.000 w jednym z kolejnych lat (2025-2027)?
Rozliczenie straty
Re: Rozliczenie straty
Nikt nie potwierdzi? Chodzi mi gównie o to czy stratę mogę sobie dowolnie dzielić i odliczać w ciągu 5ciu w dowolnych proporcjach (chodzi o niewielkie straty zdecydowanie poniżej 5 mln) czy jednak albo jednorazowo, albo dzieląc w wciągu 5ciu lat ale max 50% ???
Re: Rozliczenie straty
Też tak to rozumiem jak Ty - albo metoda 1, albo metoda 2