Druk

DE-gosc

Druk

Post autor: DE-gosc »

Witam, pozdrawiam wszystkich i zycze wszelkiej pomyslnosci w Nowym Roku 2011.
Kozystam z Windows 7 (DE ) i drukarki w systemie wlan, nie moge jednak drukowac z programu PIT poniewaz drukarka w jakis sposob blokuje sie z tego programmu, jezeli program exportuje to do PDF to istnieje mozliwosc druku jednakze moja wersja PDF nie pokazuje polskich literek i moj wydruk jest znieksztalcony. Prosze o pomoc.
Dziekuje.
Ps.
Moje uznanie za tak solidna i bezinteresowna wspolprace przez tyle lat !!

M.K.

Re: Druk

Post autor: M.K. »

1. Tworzenie PDF bezpośrednio z programu (pliki / Eksportuj...) nie tworzy polskich znaków?
2. Inne programy drukują na tej drukarce Wlan?

M.K.

Ach, już widzę że to Windows 7 DE i stąd zapewne biorą się problemy z polskimi znakami.
Jutro sprawdzę na Windows 7 czy są jakies możliwości ustawienia polskich znaków.

DE-gosc

Tak - inne programy drukują na tej drukarce Wlan, dlatego stwierdzilem iz musi to byc zwiazane z tym programem, doslownie tlumaczac mam informacje ze "drukarka jest uzytkowana przez inny komputer" , moge jednak w tym samym momecie drukowac z innego programu, czy wykonac test druk.
Udalo mi sie, po wielu probach, sam jednak nie wiem w jaki sposob, zapisac dokument w formacie PDF z polskimi znakami. Tu mam jednak problem : w tym formacie nie istnieje opis poszczegolnych pol jak np 3%, 5%.... jak rowniez numeracja tych pol jak np. 10. 11. 12. itd. Pytanie: czy moze to tak pozostac, czy jest to celowe.
dziekuje

M.K.

Eksport do PDF z programu PITy 2010 tworzy dokument 100% odpowiadający temu co widać na ekranie. Wszystkie znaki musza być. Jeśli tak się nie dzieje to są to jakieś nie znane mi (na razie) problemy z niepolską wersją Windows.

Proponuję aby na czas działania programu w "Panelu sterowania" w "Zegar, język i region" zmienić "lokalizację" na "Polska".

Rafał

Post autor: Rafał »

Sprawdziłem już wszystko i przestawiałem wszystko a ciągle brakuje mi poslkich znaków przy wydruku - zarówno do pdf-a jak i na drukarkę. Działam pod Windows XP. Co tu by jeszce sprawdzić ?

Rafał

Post autor: Rafał »

Może problem polega na tym że mam Windowsa po angielsku tj. ustawione mam "Language used in menus and dialogs - English". Wszędzie indziej mam ustawiony język polski i lokalizację Poland. No ale w angielskiej wersji Windowsa też przecież program powinien drukować po polsku...

M.K.

Czy na ekranie formularza i wypełnionych polach są widoczne polskie znaki?

M.K.

W "Panelu Sterowania" w "Ustawieniach regionalnych" proszę zmienić "Język dla programów nieobsługujących kodu Unicode" na Polski.

To jest rozwiązanie na obecną chwilę.

DE-gosc

M.K. napisał(a) :
> Czy na ekranie formularza i wypełnionych polach są widoczne polskie znaki?
u mnie w orginalnym dokumecie wszystko wyglada ok sa polskie znaki i wszystkie opisu pol jednak z chwila tworzenia PDF znikaja

Zablokowany